{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Gazde Mančester junajteda ne planiraju da se povuku iz kluba, barem u narednih pet godina. A zašto i bi kada posao ide nikad bolje?
Mili zvuk novca: Glejzerima se osladilo na Old Trafordu
"Protestna novčanica sa likom Malkolma Glejzera"

Navijači su bili žestoki protivnici dolaska Amerikanaca u klub, ali se porodica Glejzer odomaćila na Teatru snova, pa joj ne pada na pamet da proda Mančester junajted. Makar ne u narednih pet godina.

Vest koja bi u većini klubova bila prihvaćena sa radošću, jer znači i finansijsku stabilnost. Ali u slučaju Mančester junajteda to baš i nije tako jer se Amerikanci nikako nisu "primili" kod fanova. Ogroman rast duga od 2005. godine – u jednom trenutku iznosio je oko sedamsto miliona funti - svakako je deo razloga.

Junajtedom, inače, posle smrti Malkolma Glejzera rukovodi šestočlana porodica – petoro braće i sestra. Međutim, rezultatski im baš i ne ide u poslednjih godinu dana. Na startu nove premijerligaške sezone Mančester junajteda Luja van Gala poražen je od Svonsija sa 1:2.

Naravno, navijači su odmah krivicu svalili na vlasnike, kojima zameraju loš prelazni rok odnosno izdvajanje pedest šest miliona funti (oko sedamdeset miliona evra) na dovođenje Luka Šoa i Andera Erere. Već se kuju planovi za masovne proteste na sledećoj utakmici Junajeda na Old Trafordu, 14. septembra protiv Kvins Park Rendžersa.

Posle vesti da su Glejzeri prodali deo vlasništva nad klubom za oko osamdeset devet miliona funti (sto devetnaest miliona evra) krenule su i spekulacije da će Mančester Junajted dobiti novog vlasnika. Mnogi su se ponadali takvom scenariju. Ali taj deo akcija nije dovoljan da bi Amerikancima oduzeo na uticaju na Old Trafordu, a prema saznanjima Gardijana to se neće ni desiti jer Glejzeri ne planiraju da dalje rasprodaju očevu zaostavštinu.

Avram GlejzerInače, ugledni magazine Forbs je u maju procenio Mančester junajted na 1,85 milijardi funti (čak 2,3 milijadi evra)! Pre samo devet godina, kada su stigli Glejzeri, engleski gigant je bio procenjen na sedamsto devedeset miliona funti (skoro devetsto devedeset miliona evra). Amerikanci su uspeli u ideji – globalizovali su Mančester junajted, koji sada, barem tako tvrdi marketinški sektor u klubu, širom sveta ima šeststo devedeset miliona navijača.

Tolika baza vrlo je primamljiva sponzorima, pa je Junajted samo od Adidasa obezbedio dodatnih sedamsto pedeset miliona funti (devetsto četrdeset miliona evra) za ugovor koji počinje sledeće sezone, trening centar će se ubuduće zvati AON, a tu kompaniju ta privilegija će koštati sto osamdeset miliona funti (225.000.000 evra). Ševrolet za svoje ime na dresovima godišnje izdvaja četrdeset sedam miliona funti (skoro šezdeset miliona evropskih novčanica).

Posledica – radikalno smanjenje duga. Ali, on je i dalje pozamašan – 295.000.000 funti (370.000.000 evra)!

Međutim, na terenu se to ne primećuje ako sagledamo širu sliku. Od dolaska Glejzera klub je osvojio jednu titulu prvaka Evrope, još dva puta je igrao u finalu Lige šampiona, prigrlio je pet trofeja u Premijer ligi i tri Liga kupa.

Novac kao da rastu na drveću...

(FOTO: Action Images)

Najnovije vesti


×