{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Miletić preživeo tri revolucije u Partizanu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 11
Partizanov ratnik No 1
no_image.png

Niko nije otporan na promene u Humskoj kao Nemanja Miletić. Defanzivac Partizana kao da je oko sebe sagradio živu ogradu i zaštitio se od dešavanja u klubu i(li) ekipi. Za nepune tri sezone na Topčiderskom brdu stekao je status najkonstantnijeg fudbalera aktuelene generacije i cementirao mesto u prvih 11 kao niko od njegovih kolega, što ukazuje da je fudbaler kome struka najviše veruje.

Od maksimalnih 146 utakmica koliko je imao na raspolaganju od dolaska iz belgijskog Vesterloa, Miletić je bio akter čak na 123 i po tom podatku prvi je na rang listi fudbalera koji su nosili dres Parnog valjka posle osvajanja duple krune. Ako se početak takmičarske 2017/2018 uzme kao graničnik, reprezentativac Srbije skupio je najviše mečeva za crno-bele. Više i od Vladimira Stojkovića, iako u ovakvim situacijama golmani najčešće imaju početnu prednost, pošto im pozicija omogućava da imaju garantovano mesto na terenu. U ovom slučaju Miletić je odigrao 12 mečeva više od prvog sledećeg na internoj tabeli, upravo Stojkovića.

Podatak dobija na vrednosti ako se zna da je Miletić jedini fudbaler Partizana u tom periodu – uz uslov da je skupio najmanje 50 utakmica u prvenstvu, kupu i Evropi – standardan kod svih trenera. Počeo je kod Miroslava Đukića, bio neizostavan u eri Zorana Bate Mirkovića, a odbrana se ne može zamisliti bez njega i pod komandom Sava Miloševića. To znači da je preživeo dve trenerske revolucije, pokazao sposobnost prilagođavanja različitim stilovima i zahtevima, što je u modernom fudbalu dragocenost koju stručnjaci posebno cene.

Osim dve trenerske rotacije, Nemanja Miletić bio je imun i na treću promenu na crno-beloj strani Topčiderkog brda. Došao je kao štoper, s namerom da zaoštri konkurenciju na centralnim mestima u odbrani, a profilisao se kao desni bek i baš sa te pozicije, koja mu nije prirodna, uzdigao do državnog tima. U međuvremenu se najpre izborio sa konkurencijom i odigrao sve mečeve grupne i eliminacione faze Lige Evrope u sezoni 2017/2018 menjajući partnere (čas Bojan Ostojić, čas Milan Mitrović), da bi po dolasku Zorana Mirkovića na klupu preuzeo od Miroslava Vulićevića (od osvajanja duple krune do penzije skupio tačno 50 utakmica) ulogu uz aut-liniju i na njoj ostao do danas, iako se borio sa povremenim naletima Gabrijela Enakea.

Da je Miletić otporan na promene ilustruje podatak da u skoro trogodišnjem periodu niko od njegovih saigrača nije bio tako konstantan. Iz nekog razloga, po volji Zorana Mirkovića nisu bili ni Miroslav Vulićević, ni Bojan Ostojić, ni Zoran Tošić posle oporavka od povrede, pa ni Sejduba Suma koji je morao na pozajmicu u Izrael, dok kod Miroslava Đukića nisu redovno na terenu bili Marko Janković i Suma.

Da Nemanja Miletić traje u Partizanu više od drugih svedoči podatak da je, uz golmana Vladimira Stojkovića, jedini odigrao svaki večiti derbi u poslednje tri sezone. Uz maksimlanu minutažu, bez izmene. A to onda znači da je i fizički i mentalno besprekorno pripremljen, da mu je kondicija na visikom nivou, da je imun na povrede (po osam izostanaka na skoro 50 utakmica po sezoni može da se toleriše), da ne skuplja mnogo kartona, da je polivalentan... Sad, o konkretnom učinku može da se sudi, ali je činjenica da je od najvijača češće dobijao aplauz i retko kad kritiku.

A valjda i publika zna nešto o fudbalu.

TOP DESET U POSLEDNJE TRI SEZONE

Nemanja Miletić 123
Vladimir Stojković 111 (226)
Bojan Ostojić 106
Saša Zdjelar 99
Danilo Pantić 91
Zoran Tošić 81 (137)
Sejduba Suma 74
Slobodan Urošević 69
Đorđe Ivanović 63
Marko Janković 63 (101)

TOP PET SADAŠNJEG SASTAVA

Nemanja Miletić 123
Vladimir Stojković 111 (226)
Bojan Ostojić 106
Saša Zdjelar 99
Sejduba Suma 74
Slobodan Urošević 69
Đorđe Ivanović 63
Aleksandar Šćekić 60
Strahinja Pavlović 52
Umar Sadik 34

NAPOMENA: Iza imena i prezimena fudbalera je broj utakmica za Partizan posle sezone 2016/17, dok je u zagradi ukupan broj mečeva za crno-bele, računajući i one iz prethodnih mandata

(­­FOTO: © Star sport)

Najnovije vesti


×