{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Francuz u procesu dobijanja ruskog državljanstva, problem propisi FIFA
Le Talek želi da igra za Rusiju

Francuski fudbaler i nekadašnji prvotimac Crvene zvezde Damijan le Talek želi da igra za reprezentaciju Rusije, a već je ušao i u proces dobijanja ruskog državljanstva.

Le Talekova supruga je Ruskinja, tako da često boravi u Moskvi. Nakon povratka u Francusku nadao se da bi mogao čak i da se približi vidokrugu selektora Trikolora, Didijea Dešana, ali to nije bilo previše realno, pa se kako opcija pojavila Zbornaja.
"
Moja supruga Kristina je Ruskinja, a moje dete ima dvojno državljanstvo. U Mordoviji sam igrao skoro dve godine i često odlazim tamo da se opustim i vidim svoje prijatelje. Prijavio sam se za rusko državljanstvo da bih olakšao putovanje između Francuske i Moskve, a onda se sve zavrtelo... Ako me selektor nacionalnog tima poozove nakon što dobijem ruski pasoš, prihvatiću njevo poziv. Spreman sam da igram za ovu zemlju", poručio je Le Talek.

Problem, međutim, predstavljaju i propisi FIFA. Da bi mogao da igra za Rusiju Le Talek kao stranac mora da zadovoljava jedan od uslova. Prvi je da se rodi u Rusiji, drugi da ima neposrednu rodbinu sa strane svojih roditelja ili da živi pet godina tamo, nakon što je navršio 18 godina. Francuz ne ispunjava nijedan od ovih uslova, s obzirom da je u Mordoviji igrao tek godinu i po dana. Ipak, takođe i veruje da bi mogla da bude prihvaćena neka vrsta molbe.
"
Mislim da će mi FIFA dozvoliti da promenim svoje fudbalsko državljanstvo. Činjenica da nisam igrao za seniorsku reprezentaciju Francuske može da mi ide na ruku", rekao Le Talek.

Francuz je igrao za sve mlađe nacionalne selekcije Trikolora, ali poziv u seniorski tim ipak nije usledio.

Foto: Star Sport

×