{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
“Jermeni su talentovani za kombinatoriku, ali karakteriše ih nestabilnost u takmičenju i kontroli emocija i koncetracija“, kaže šef struke Brđana
Kreće i Čuka, Veselinović citira Mešu Selimovića: Nada jača od iskustva
Aleksandar Veselinović

Poznat kao trener koji persira čak i najmlađim igračima, novi trener Čukaričkog Aleksandar Veselinović unosi neku drugačiju kulturu u srpski fudbal. Nada se da će na Banovom brdu imati uspeha kao i u Spartaku sa kojim je pred kraj sezone 2017/2018 igrao izuzetno lep i efektan fudbal. S tim da je za tako nešto potrebno vreme, pa i iskustvo, a Čuka u novu sezonu ulazi sa značajno podmlađenim timom bez Ognjena Mudrinskog (otišao u Jagjeloniju za 600.000 evra), Samjuela Ovusua (tek pre dva dana završio učešće na Afričkom kupu nacija) i povređenog Miladina Stevanovića (ligamenti kolena), dok je neizvestan i status Miroslava Bogosavca koji bi svakog dana mogao da se otisne u inostranstvo.

Ipak, Veselinović ne traži alibi pred start sezone i prvi meč u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u četvrtak od 20.30 protiv jermenskog Banantsa na Banovom brdu, uz direktan prenos na drugom kanalu RTS-a.
Dozvolite mi da citiram Mešu Selimovića koji je u ’Tvrđavi’ kazao da je ’nada jača od iskustva’. Ne može niko da nam oduzme nadu. Kao glumci kad se pripremaju za neku predstavu, tako i mi izlazimo na teren sa željom da prikažemo sebe u dobrom svetlu, voleo bih najpre da momci uživaju. Igramo za sebe, boje svog kluba, a pritom ako uspemo da na bilo koji način doprinesemo bar malo uspehu srpskog fudbala, biće nam veliko zadovoljstvo“, istakao je Veselinović na konferenciji za novinare uoči meča.

Prognozama ne želi da se bavi, a pitanje je da li bilo ko i može, jer ova nova generacija Čukine dece još nije imala prilike da se oproba na pravim takmičarskim utakmicama. Veselinović je dobro upoznao na pripremama, ali ne želi da se zaleće sa nerealnim obećanjima.
U ovom momentu u karantinu od 18 igrača devetorica imaju 21 godinu ili su mlađi, tu je i Šapić sa 22 godine, pa smo svakako ako ne najmlađa, onda bar jedna od najmlađih ekipa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. To mi pričinjava zadovoljstvo, volim da radim sa mladim igračima. Želja mi je da na utakmici svojim odnosom, a nadam se i igrom, pošaljemo poruku tribinama. Ako nam publika pozitivno odgovori, ako uspemo da uspostavimo odnos empatije, moje zadovoljstvo će biti veliko“.

Protivnik je naravno skautiran, ipak smo u eri interneta u kojoj je lako pronaći sve o svakome. Mada Veselinović ima već podebelog iskustva sa jermenskim fudbalerima.
Osam i po godina sam radio u Rostovu na Donu, gde u samom gradu živi više od 300.000 Jermena. Između ostalog, svakodnevno sam radio i sa jermenskim igračima. Veoma su talentovana nacija za kombinatoriku, sa osećajem za loptu, igru. Međutim, karakteriše ih nestabilnost u takmičenju i kontroli emocija i koncentracije. Vidljivo je da ekipom Banansta rukovodi čovek koji je dugo godina igrao u Španiji i Portugaliji, gaje takav tip igre, sa mnogo kombinatorike, ni u jednom momentu od tog načina ne odustaju, nisu klasična istočnoevropska, postsovjetska ekipa. Imaju dosta kvalitetnih individualaca, posebno u napadačkom delu“.

Ne treba ipak ni precenjivati Banants, jer ikao je redovan učesnik evropskih kvalifikacija samo je jednom – davne 2005. protiv Lokomotive iz Tbilisija – prošao prvo kolo. Ipak...
Ne smemo da budemo bahati, van terena skromni, a na terenu u sportskom smislu agresivni i motivisani. Poštujemo svakog protivnika, a želimo da iskoristimo ono što je naš kvalitet. Ne bih previše obećavao, ostaje nam da pokažemo šta smo radili u prethodnom periodu“.

Šta god i koliko god da su radili – rad Čuki tek predstoji. Sa ovako mladim timom to se podrazumeva. Ali ne žali Veselinović zbog toga što će u narednu sezonu izvesno ostati bez Mudrinskog, Ovusua i Bogosavca.
Mudrinski, Ovusu i Bogosavac su dokazani kvalitet u okvirima srpskog fudbala, pa i malo više. Igre Ovusua na primer na Kupu Afričkih nacija govore da je on igrač za mnogo više domete. Gro asistencija i golova je prošle sezone proistekao njihovom zaslugom. Neosporno da je to bio kvalitet plus. Nemojte zaboraviti mladog reprezentativca Miladina Stevanovića, Bogosavac je tu, a može da se desi svakog momenta da ne bude više ovde, shodno interesovanju. Na njihovo mesto će doći igrači koji nisu tako zvučna i afirmisana imena, ali ranije ili kasnije moraju da dobiju šansu. Od mene će je dobiti široke ruke i otvorenog srca, s obzirom da volim da radim sa mladim igračima. Apsolutno imam poverenje u njih, ali nemam dilemu da će biti uspona i padova. Imam razumevanja za njih, a zamolio bih i fudbalsku javnost da im da podršku, ona im je potrebna, jer će mnogi od njih napraviti lepe karijere. Čak mislim da će i reprezentacija Srbije od njih imati velike koristi“, optimistički razmišlja Veselinović.

ČUKARIČKI U LIGI EVROPE - 35,0

(FOTO: Star Sport)

×