{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Ko se koliko odrekao u Zvezdi: Ben bez 81.000 evra, najviše pogođeni Gavrić, Nikolić, Simić i Pankov

/ Izvor: mozzartsport.com, Sportski žurnal
Komentari: 47
Posledica rezanja plata iz ugla igrača
Ko se koliko odrekao u Zvezdi: Ben bez 81.000 evra, najviše pogođeni Gavrić, Nikolić, Simić i Pankov

Još jednom su igrači pokazali da su žila kucavica Crvene zvezde. Može da se priča o infrastrukturnim projektima i planovima za budućnost, ali kad god je u bliskoj prošlosti ili u vremenu sadašnjem bilo stani-pani, u pomoć su priskakali fudbaleri. Najpre su za tri sezone, plasmanom u Ligu Evrope i dve Lige šampiona, doneli klubu više od 50.000.000 evra, da bi tokom vikenda u kasi sačuvali još „milionče“.

Reč je o novcu koji će na Marakani ostati kad se obračuna otpis polovine zarada svakom pojedincu na tromesečnom nivou (april, maj, jun). Usled pandemije virusa COVID-19 Uprava je predložila, a „direktni proizvođači“ se saglasili da svako ostane bez 50 odsto primanja u navedenom periodu. Biće reči o empatiji, prepoznavanju kriznog trenutka, solidarnosti, međutim, suština je da se iza reči o ljudskosti krije finansijska žrtva koju su podneli pojedinci.

Ponajviše stranci. Pre svih Mohamed el Fardu Ben, pošto je prvi po visini zarada. Reprezentativac Komorskih Ostrva pre četiri sedmice produžio je ugovor do 2023, zarađuje 650.000 evra po sezoni, što znači da na mesečnom nivou prima malo više od 54.000 evra. Na tromesečnom nivou ostaće bez 81.000 evra i biće ubedljivo najviše pogođen novim merama ako se gleda ukupna suma. Sportski žurnal, doduše, navodi da se ne zna po kom sistemu Zvezda obračunava odbijanje zarade, tačnije da li je novi ugovor stupio na snagu od 1. aprila, kao što bi trebalo, ali za slučaj da važi tek od leta, da je i dalje na snazi stari (vredan 480.000 evra po sezoni) ušteda u slučaju krilnog napadača je ravno 60.000 evra.

Opet, najviše od svih. Odmah iza Bena je grupa fudbalera koja prima oko 500.000 evra na godišnjem nivou. Žurnal navodi da su u pitanju kapiten Milan Borjan i četvorica stranaca: Ričmond Boaći, Seku Sanogo, Mateo Garsija i Hose Kanjas, na koga stručni štab sa Dejanom Stankovićem ne računa, ali je Španac (za razliku od Žandera i Van la Pare) odlučio da prima platu do kraja sezone, iako izvesno neće igrati ni kad se pandemija završi. Kako svi primaju manje-više isti novac, na mesečnom nivou moraće da se odreknu malo više od 20.000 evra, što u obračunu mera znači da će svako od njih biti „kraći“ za 62.000 evra.

Sledi kategorija igrača „400.000 evra po sezoni“. U njoj su Portugalac Tomane, Nemanja Milunović, Miloš Ivanić, Miloš Degenek i Milan Gajić. Njihova mesečna zarada kreće se oko 33.000 evra, ali kad se prepolovi ispada da će primati oko 16.500. Posledično, u zbirnom obračunu za april, maj i jun ostaće svako od navedenih bez oko 50.000 evra.

Žurnal navodi da postoje četvorica igrača kojima na bankovne račune, u godišnjem obračunu, leže više od 300.000 evra. To su Milan Pavkov, Milan Rodić, Marko Gobeljić i Dušan Jovančić. Njihova „donacija“ je po 45.000 evra. U grupu skromno plaćenih igrača spadaju Branko Jovičić, Miloš Vulić, Aleksa Vukanović, Njegoš Petrović i Branko Jovičić. Zarađuju novac u rasponu od 200.000 do 250.000 evra, što znači da će neki morati da otpišu 25.000, a pojedinci celih 30.000 evra.

Na listi najslabije plaćenih Zvezdinih fudbalera nalaze se poletarci Željko Gavrić, Veljko Nikolić, zatim Radovan Pankov i Veljko Simić. Njihove mesečne zarade su 10.000 ili manje, što znači da će ukupno otpisati između 10.000 i 15.000 evra. Zapravo će oni najviše biti pogođeni krizom. Više i od Bena, jer će nekadšanjem fudbaleru Olimpijakosa ostati ogroman iznos glavnice, koji se ne dira, dok će poslednja četvorica podneti najveću žrtvu.

Dakle, ukupno će u kasi ostati više od 1.000.000 evra. Neto. Ušteda je još veća ako se ima u vidu da je Crvena zvezda u obavezi da igračima plaća i doprinose, jer na svaku platu moraju da se plate dodatne obaveze.

(FOTO: MN Press)

Najnovije vesti


×