{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Uefa zapretila Belgijancima i ostatku kontinenta
Ko prekine prvenstvo, ne može u Evropu!

Najbogatija prvenstva Evrope se upinju da nastave sezone i spasu bar deo finansijskog kolača koji ih čeka od TV prava. Oni siromašniji gledaju samo kako da minimalizuju troškove. Belgijanci su tako već objavili da su i zvanično završili sezonu i da je Klub Briž šampion, međutim odmah nakon te objave stigla je kontra iz Niona. Ugledni Gardijan piše da je Uefa zapretila Belgijancima i svima ostalima da bi mogla da im oduzme mogućnost da zaigraju u narednoj sezoni Lige šampiona ako ovu okončaju pre no što evropska kuća fudbala smatra za shodno.

Predsednik Uefe Aleksandar Čeferin, prvi čovek Evropske asocijacije klubova Andrea Anjeli i Lars-Krister Olson, predsednik Evropskih liga, udruženja svih nacionalnih prvenstava, ovo upozorenje izneli su u zajedničkom pismu koje su poslali na adrese svih 55 saveza. U njemu su podvukli da sve lige mogu da iskoriste jul i avgust ne bi li završili sezone, iako su priznali da ne znaju kad bi one uopšte mogle da se nastave, jer sve zavisi od toga kako će se dalje širiti korona virus.

Teško i da će moći da znaju pre sredine maja što znači da je malo verovatno da će sezone početi u junu što dalje znači da su gotovo nepostojeće šanse da se prvenstva završe pre jula. Ipak, Čeferin, Anjeli i Olson ne žele da im Belgijanci niti bilo ko drugi prave probleme, a ako još neko odustane od fudbala praviće im, pošto će onda izgledati da su ovi najbogatiji i najalaviji. Što verovatno i jeste tačno. Kako bilo…
Uvereni smo da će fudbal moći da se nastavi u narednim mesecima i verujemo da je svaka odluka o odustajanju od domaćih šampionata u ovom trenutku prerana i neopravdana”, navodi se u pismo pomenute trojice.

A onda ključna pretnja.
Pošto o učešću o Uefinim takmičenjima odlučuju sportski rezultati na kraju kompletne sezone u domaćim takmičenjima preran kraj bi bacio pod sumnju ispunjenje tih uslova. Uefa zadržava mogućnost da razmotri pravo klubova da budu primljeni u njena takmičenja”.

Za kraj se ističe da bi prekidanje takmičenja trebalo da bude krajnja mera, tek ako bismo došli u situaciju da nijedno drugo rešenje ne dozvoljava prostor u kalendaru da se sezone završe.

Pismo je inače poslato odmah nakon što su Belgijanci u četvrtak popodne objavili da prekidaju prvenstvo. Sad, na prvu loptu izgleda da bi Uefa bila u problemu ako bi primer Belgijanaca sledila većina liga. S druge strane, možda bi im takva odluka i olakšala da osnuju takmičenje za koje se već godinama u tajnosti zalažu: zatvorenu evropsku Superligu?

Bez obzira, uticaće ova odluka sigurno i na čelnike Superlige i sve srpske klubove. Jer sada znaju da ne smeju da se igraju s Uefinim preporukama.

(Foto: Star Sport)

Najnovije vesti


×