{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kako vam zvuči - liga BeNe? Ideja postoji, istraživanja urađena, Holanđani i Belgijanci hoće zajedničko prvenstvo

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 21
"Ne možemo da ignorišemo stvarnost. Pre ili kasnije biće stvorena ta Superliga, Bajern i Real igraće međusobno nedeljom ili subotom"...
Kako vam zvuči - liga BeNe? Ideja postoji, istraživanja urađena, Holanđani i Belgijanci hoće zajedničko prvenstvo

Priče o evropskoj Superligi koja bi trebalo da bude formirana u jednom momentu sve su glasnije. UEFA za sada sve drži pod kontrolom, bogatim nagradnim fondom i dalje drži pod kontrolom najbogatije klubove, međutim pitanje je dokle će to ići. 

Holanđani i Belgijanci, ili bolje reći određene struje u Savezima te dve države, te neki od vodećih klubova, ozbiljno razmišljaju da revolucijom izvrše pripremu za ono što ih čeka, baš kao i sve ostale klubove koji neće imati novca da se takmiče s najbogatijima, pa su samim tim predviđeni da ostanu bez mesta u toj novoj elitnoj ligi.

Kako bi to predupredili Holanđani i Belgijanci žele da naprave konkurentniju ligu, ligu koja će donositi više novca. Time bi njihovi klubovi možda postali zanimljivi organizatorima Superlige. 

A kako bi to mogli da postignu? Jedino ujedinjenjem dve postojeće lige. 
"Ne možemo da ignorišemo stvarnost. Pre ili kasnije biće stvorena ta Superliga, Bajern i Real igraće međusobno nedeljom ili subotom", kazao je u izjavi za Kiker direktor Briža Bart Verhage.

I Holanđani i Belgijanci svesni su da prolaz u novu Superligu ne mogu da imaju kroz svoje šampionate. Prosto - nisu dovoljno atraktivni, nemaju dovoljno novca da naprave konkurentne timove. Zato su naručili zanimljivo istraživanje - šta bi im, ili bolje reći koliko bi im donelo spajanje dve lige u jednu. I kompanija Delojt je izračunala: Liga koja idejno nosi radni naziv BeNe mogla bi da obezbedi na godišnjem nivou 400.000.000 evra samo od TV prava. Poređenja radi, Erdivizija i Pro liga trenutno klubovima dele 80.000.000 evra. 

Zaključeno je da bi se spajanjem dve lige dobilo šesto najjače takmičenje Evrope, posle Premiejr lige, Primere, Serije A, Bundeslige i francuske Lige 1. Nova liga imala bi 18 članova. Deset bi davali Holanđani, a osam Belgijanci. Ispadala bi dva kluba, a plasman u ligu obezbeđivali samo prvaci Belgije i Holandije, koje bi zadržale nacionalna takmičenja u nepromenjenoj formi. Sve su to idejna rešenja...     

Kiker navodi da su istraživanje Delojta naručili Anderleht, Gent, Briž, Genk i Standard Lijež od Belgijanaca, odnosno Ajaks, PSV, Fajenord, AZ Alkmar i Vitese od Holanđana. Pretpostavka je da su to svi zainteresovani klubovi. Za sada.

"Nismo oduševljeni idejom", kazali su u udruženju navijača iz Holandije. "Putovanja bi bila mnogo duža i skuplja".

Ni kolege iz Belgije nisu drugačijeg stava:
"Puno je tu pitanja, a malo pravih odgovora. Trebalo bi za početak dobiti odobrenje od UEFA, što svakako nije lako".   

Povrh svega ostaje i najbitnije pitanje: da li bi nova liga bila tretirana kao državno prvenstvo i da li bi kao takva davala predstavnike za postojeća UEFA takmičenja? Ili bi se igrala isključivo zbog novca, a mesta za evrokupove čekirala u postojećim nacionalnim šampionatima? 

Na kraju krajeva ima i onih klubova koji su se već jasno deklarisali protiv. To su Tvente, Sparta iz Roterdama, Herakles, Herenven...

×