{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kako su uhvaćeni Ramadani i Damjanac? Koštala ih nezasitost nekretninama

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 14
Klupko se odmotava...
Kako su uhvaćeni Ramadani i Damjanac? Koštala ih nezasitost nekretninama

Istraga koja se u Španiji vodi protiv najmoćnijeg balkanskog fudbalskog menadžera Falija Ramadanija i njegovog najbližeg saradnika Nikole Damjanca ozbiljno je odjeknula u evropskom fudbalu. Španske vlasti su poreske rešili da raskrinkaju sve tokove novca Ramadanijeve agencije Lian Sports. I da to na kraju debelo naplate kao što su radili u slučajevima i mnogo većih imena poput Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Havijera Maskerana, Marsela, Serhija Ramosa, Luke Modrića, Peđe Mijatovića.... 

Istragom o Ramadaniju se bavi verovatno i najpoznatiji istraživački novinar u Evropi za veze fudbala i finansijskih malverzacija - Pipo Ruso. Noćna mora mnogih poznatih menadžera poput Žorža Mendeša, Nelija Lukasa ili Pinija Zahavija. U autorskom tekstu za Kalčomerkato, Ruso je pokušao da objasni kako je došlo do početka istrage protiv Ramadanija i Damjanca i gde su njih dvojica napravili greške u prikrivanju tokova novca. 

"Prevarila ih je nezasitost nekretninama. To je bizarna istina koja se pojavila na marginama španske istrage o aferi makedonskog superagenta Falija Ramadanija i njegovog partnera iz Lian Sporta Nikole Damjanca.

Prema najnovijim saznanjima lokalnih novina u Majorki, epicentar istraživanja bila je kupovina luksuznih kuća koju su dvojica agenata započela 2017. godine u ekskluzivnoj gradskoj opštini Kalvije. Nadležnima u španskoj poreskoj agenciji nije promaklo oko 10.000.000 evra ubačenih u Španiju preko mutne mreže kompanija čija funkcija bi bila da spreče trag do izvora novca.

Novac je omogućio kupovinu jahti i generalno poslužio za raskošan život. Pored toga, kako je objavljeno u članku koji je 26. februara 2020. objavio rumunski veb portal The Black Sea (partner evropskog konzorcijuma za istražne kolaboracije koji upravlja operacijom Football Leaks od decembra 2016. godine), dvojica partnera su takođe razvila tržište nekretnina kao dodatni element njihovog poslovnog portfolija. U ovu svrhu osnovano je preduzeće SL Majorka Aleksa Terza (koje je trenutno likvidirano), u kome su se poslovi vodili na dve osobe: Hajke Sabin Ramadani i Sanju Damjanac (supruge Ramadanija i Damjanca op.a.). Članak na rumunskom vebsajtu The Black Sea precizira da bi se sumnje španskih istražitelja temeljile na hipotezama o pranju novca i utaji poreza. Što se tiče poslednjeg dela, hipoteza je da je Ramadani nepravilno plaćao porez na Kipru uprkos tome što je u Španiji boravio više od pola godine. Samim tim se podrazumevalo da plaća porez kao kraljevski poreznik.

Sa širenjem na tržištu nekretnina dvojice partnera u Lian Sportu (kasnije nazvan Primus Sports Consultancy Limited), španski istražitelji su se vratili na gustu mrežu transfera igrača koje je agencija obavila u Španiji, vodeći ih kroz sitno sito. Među mnogima koji su privukli pažnju u poslednjih nekoliko sati je i Ante Ćorić, mladi hrvatski vezni igrač koga je Roma pozajmila Almeriji tokom letnjeg prelaznog roka 2019. godine. Da je Ćorićeva situacija nejasna u ekonomskom smislu, pisalo se još u leto 2015. godine.

Sada kada se mnoge vesti o mutnim radnjama (poput onih koje se odnose na misteriozne transfere Apolon Limasola), vraćaju u javnost, jasno je da više ništa ne može da iznenadi u priči oko Ramadanija.

Poslednja beleška u slučaju, koji obećava da će imati dug put, tiče se uloge Maete Matea Molanga i njegove izjave koju je 11. februara dao španskoj policiji. U januaru 2016. Molango je imenovan za izvršnog direktora fudbalskog kluba Majorka koji je bio u vlasništvu američkog trija Kolberg-Sasrver-Neš. Nedavno je Švajcarac otpušten sa te funkcije. Članak na veb sajtu Ultime Hora izveštava da je poslednjih dana davao izjave kao svedok španskoj policiji u vezi sa istragom u toku. Ko zna koliko ćemo još stvari saznati". 

(FOTO: MN Press, Youtube)

Najnovije vesti


×