{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Velike zasluge idu na račun Italijana
Kako je procvetao Nenad Krstičić

Nedavno je Nenad Krstičić u anketi ljubitelja fudbala u Grčkoj izabran za igrača meseca u tamošnjem fudbalu. Bila je to lepa satisfakcija za fenomenalnu formu srpskog veziste u tom periodu.

Čekali su dugo navijači atinskih žuto-crnih da vide Krstičića u onom izdanju iz Crvene zvezde i dočekali su posle godinu dana. Od odlaska sa Marakane u Atinu u januaru 2019. godine, Krstičić je imao uspona i padova, trubulencija u formi i tek je „procvetao“ kada je početkom ove godine na trenersku klupu stigao italijanski stručnjak Masimo Karera.

Kod nekadašnjeg pomoćnika Attonija Kontea, a kasnije uspešnog trenera moskovskog Spartaka, Krstičić je zablistao punim sjajem. O igračkom preporodu je pričao u intervjuu za grče medije.
„Teško je da se adaptiraš kada dođeš iz druge usred sezone. A još je teže kada igrač nije u ritmu i kada nije u najboljoj kondiciji. Nisam bio u željenoj formi, koleno me mučilo i nisam igrao u kontinuitetu. Bilo je tako sve dok Masimo Karera nije preuzeo tim. Sada su svi ti problemi prošlost i najvažnije da timu dajem svoju najbolju verziju“, kaže Nenad Krstičić.

Od dolaska u Atinu pre godinu i kusur dana, Krstičić je promenio čak petoricu trenera. AEK su trenirali Uzunidis, Himenez, Kardozo, Kosetnoglu i od zime je tu Masimo Karera. Samo je Italijan uspeo da izvuče maksimum od Krstičića.
„Karera mi je mnogo pomogao. Mnogo više nego svi prethodni treneri sa kojima sam radio u AEK-u. Ono što mi najviše prija kod Karere je što mi je dao samopuzdanje i ima poverenje u mene. Čak i kada napravim grešku, znam da to nije problem za trenera. Naravno, svestan sam da posle greške moram da nastavim da igram sa samopouzdanjem i u dobrom raspoloženju. To je najviše zasluga aktuelnog trenera. Njegov doprinos je ogroman za ono što sam trenutno“.

Da li je bilo momenata kada si posumnjao da nešto ne radiš kako treba?
„Naravno. Profesionalac uvek mora da se nosi sa greškama koje napravi. Ne volim da prebacujem odgovornost na nekog drugog. Imao sam probleme sa povredom kolena koji nisu bili mnogo ozbiljni ali su uticali da budem pomalo anksiozan i zaokupljali su mi misli. Ipak, najvažnije je da sam uvek imao pravu volju i želju da se vratim u najbolju formu i pomognem timu. Mislim da nikada nisam nešto posebno razočarao i da sam postao vredan faktor za tim“.

Osim toga što AEK kod Karere mnogo više deluje kao trkački tim nego ranije, da li je Italijan nešto promenio i odnose u svlačionici?
„Istina je da je dosta pomogao na tom planu. On je jaka ličnost sa jasnim planom u fudbalu koji zna kako da implementira. To je dominantan element Karerinog rada i logično je da promenio neke stvari u svlačionici“.  

Za tebe je rekao da je sve stvar toga kako te neko koristi na terenu i koliko veruje u tebe. Da li ti je to nedostajalo kod prethodnih trenera?
„Najveći problem koji fudbaler može da ima je kada terner ne veruje u njega. Karera veruje u mene i ja verujem u njega. Želim da verujem da ćemo takav odnos imati i u budućnosti“.

Šta se desilo u prvom delu sezone i kako je AEK upao u takvu krizu?
„Ne želim da se vraćam mnogo u prošlost, ali mislim da od starta nismo bili dobro fizički pripremljeni. A u modernom fudbalu je to prva stvar na kojoj mora da se radi. Ispostavilo se da mi tada nismo bili spremni“.  

Priča se da si tražio od bivšeg trenera Kostengolua da te zameni na poluvremenu meča AEK – PAOK iako ste vodili 2:0. Navodno ti je konstantno govorio stvari koje su te iznervirale.
„Ne želim mnogo da pričam o tome. Bilo mi je teško tada. Nisam se osećao dobro u tom trenutku na terenu i tražio sam da me zameni. Mislio sam da neće biti dobro za tim ako ostanem na terenu i najbolje za sve je bilo da izađem“.

Koja pozicija ti najbolje odgovara u timu? ’Šestica’ ili nešto ofanzivnija uloga?
„Zavisi u kom sistemu igra tim i ko je protivnik. Svejedno mi je da li sam ’šestica’ ili ’osmica’. Imam slobodu da se više krećem i budem bliži golu“.

Koja je razlika između ovog AEK-a u odnosu na timove u kojima si igrao ranije?
„Nijedan tim ne igra kao neki drugi, niko nije isti. Svi imaju specifične karakteristike. Ali osim tih detalja, nema neke velike razlike. Nisam promenio mnogo klubova i posbeno sam vezan za svaki u kojem sam bio, pa mi tako i današnji AEK ima neke posbene detalje koje volim“.

(FOTO: reuters)

Najnovije vesti


×