{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kako je Klop iskopirao Lebronov fitnes plan i primenio ga na igračima Liverpula

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Najbolji uče od najboljih
Kako je Klop iskopirao Lebronov fitnes plan i primenio ga na igračima Liverpula

Punih sedamnaest godina svedoci smo surove dominacije Lebrona Džejmsa na parketu i posvećenosti da zadrži kontinuitet koji ledi krv u žilama. Sa 35 godina i 17 sezona u NBA ligi, Lebron spada u onaj istureni sloj vrhunskih sportista poput Kristijana Ronalda koji svom telu posvećuju besprekornu pažnju, zbog čega kvalitet njegove igre i dalje ne opada.

Poznato je od ranije da Kralj Džejms izdvaja velike, milionske sume novca za ceo tim nutricionista, kuvara, trenera i pomoćnika koji rade na tome da bude tu gde jeste. Ipak, tajna njegovog uspeha je u jednostavnom fitnes planu. Naime, Lebron Džejms je tokom godina naučio kako da kanališe energije i fokusira se samo na one najvažnije segmente igre i to kroz prostu devizu važnog aspekta kondicione pripreme – više pauza.

Kako su objasnili američki mediji, iako na parketu provodi tek za nijansu manje vremena nego pre nekoliko sezona, Lebron Džejms ne trči za svakom loptom u punom sprintu, niti svakom duelu pristupa s istom energijom. Štedi snagu za najvažnije segmente utakmice, što mu daje određenu prednost na terenu u odnosu na konkurenciju.

Jirgen Klop je Lebronovu ideju iskoristio kako i primenio je na svojim igračima u Liverpulu. Ekipa više ne forsira igru s 90 minuta punog presinga, a Mohamed Salah i Roberto Firmino nisu stalno u niskom startu, već se trude da pametno rasporede energiju i troše za šanse koje bi mogle da donesu rezultat. Umesto sprinta, obojica češće džogiraju po terenu.

Prednost ovakvog pristupa je u tome da se igrači ne troše velikom brzinom i da imaju više energetskih rezervi za kasnije faze utakmice. Jirgen Klop takav pristup često kombinuje s rotacijama igrača koje ostavljaju nosioce igre svežim, a rezultat je vidljiv na tabeli Premijer lige i u Ligi šampiona... Redsi imaju 22 boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Mančester Siti, a u dobroj su poziciji da ponovo odu do same završnice elitnog takmičenja i odbrane evropsku titulu. Liverpul u celoj dosadašnjoj sezoni ima samo dva poraza – od Napolija u gostima i Aston Vili u Liga kupu, takođe van Enfilda...

Podsetimo, Lebron Džejms je veliki navijač Redsa, ima čak i dva odsto udela u klubu za šta je svojevremeno izdvojio 6.500.000 dolara, a nekoliko puta je čak i gledao Liverpul iz lože...

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×