{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kako će izgledati fudbal posle COVID-19? Igra bez kontakta, sterilizacija lopte i terena pre, tokom i posle meča...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 6
“Gledaćemo drugu vrstu fudbala“, kaže poznati španski doktor
no_image.png

Fudbal se definitivno vraća u Španiju. Real Madrid je zakazao početak priprema za nastavak sezone već od 4. maja, za Kraljevskim klubom ubrzo bi u ekipni rad mogli da se uključe i ostali klubovi, iako je već najavljeno da će utakmice biti bez prisustva publike do kraja godine, ako ne i duže.

Već iz ovog dela jasno nam je da stvari neće biti iste kao pre uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19, ali šta je to što bi još moglo da se promeni u smislu organizacije utakmica i samih dešavanja na terenu? Odgovor je doneo poznati španski lekar Rafael Ramos, inače predsednik španske Asocijacije fudbalskih klupskih doktora...
“U početku igrači neće smeti da imaju isti kontakt kao što je bilo ranije. Gledaćemo potpuno drugačiju vrstu fudbala“, priznaje Ramos za španski El Pais. “Mnogo toga biće drugačije. Na primer, igrači više neće smeti da uđu u fizički kontakt tokom izvođenja kornera“.

Ovo je samo početak...
“Igrači neće morati da brinu zbog toga da li će se zaraziti virusom korona ako ih lopta, na primer, pogodi u lice. Sterilizacija lopte i samog terena vršiće se pre, tokom i posle svake utakmice. Teško da neko može da se zarazi ako ih pogodi sterilisana lopta na dezinfikovanom terenu“.

Čelnici La lige organizovali su povratak na teren u četiri faze. Tokom prve igrači će trenirati u parovima ili sami. Kasnije, u manjim grupama, a zatim će se ceo tim naći na terenu istovremeno. Tek onda, kada se bude došlo do zaključka da su svi uslovi ispunjeni, pristupiće se odigravanju preostalih utakmica. Naravno, sve pod uslovom da ne dođe do takozvanog drugog talasa pandemije, kojeg se svi najviše pribojavaju..
“Videćemo da li možemo da obezbedimo uslove da ekipe budu zajedno u hotelu, odnosno karantinu pred nastavak sezone. Zaključavanje celog tima, zajedno sa stručnim štabom i medicinskim osobljem na dve sedmice otkloniće sumnju oko toga da li je neko potencijalno zaražen virusom korona. Ali, sve to je komplikovan i težak proces. Opet, bez ove mere efekat svega što smo dosad uradili mogao bi da nestane. Svakako, uz prethodne kontrole mogao bi da se podigne nivo opreza. Videćemo koliko je izvodljivo da ekipe budu odvojene pre nastavka sezone, odnosno da ne bude zajedničkog karantina“.

Za doktora Ramosa i njegove saradnike virus korona nije jedini problem...
“Gledajte, kada vratite igrače da se takmiče posle osam nedelja odmora i rada isključivo u kućnim uslovima, ne možemo da znamo u kakvoj su fizičkoj spremi, što podiže rizik od mogućih povreda“.

Neki igrači već su digli glas zbog toga što će morati da potpišu pristanak za povratak na teren, kako bi znali da svojevoljno ulaze u rizik...
“Taj papir ne umanjuje našu odgovornost, jer su igrači nešto slično potpisivali pred start sezone. U ovom slučaju moraće da pristanu na testove, protokole, a pošto neće biti kod kuće i biće u kontaktku s drugim ljudima, rizik se povećava“.

Navodno, u Španiji najveći otpor ponovnom aktiviranju fudbalske sezone protive se sami igrači... Razlog je to što i dalje nema dovoljne količine testova za COVID-19 da bi ceo postupak mogao da se obavlja normalno...
“La liga je dobila testove iz Nemačke, od jedne privatne kompanije i sada samo čekamo odluku našeg Ministarstva zdravlja, da nam da zeleno svetlo za njihovo korišćenje“, zaključuje Ramos.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×