{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kad je Midlzbro “hteo“ da plati 2.500.000 za Banatovog fantoma Rajka s likom Lole Smiljanića...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 10
Sećamo se jedne angedote s kraja prošle decenije
Kad je Midlzbro “hteo“ da plati 2.500.000 za Banatovog fantoma Rajka s likom Lole Smiljanića...
Lola Smiljanić protiv Realovog Žulija Baptista (©AFP)

Belorusko prvenstvo gledamo kao da je Liga šampiona i u međuvremenu surfujemo internetom tražeći sportske priče. Nažalost, nema ih mnogo ovih dana, pa put ume da nas odvede u potpuno neočekivanom pravcu. Recimo i do Rajka Purovića, nekadašnjeg vunderkinda zrenjaninskog Banata, koji je 2009. bio na pragu 2.500.000 evra vrednog transfera u Midlzbro.

Niste čuli? Nema potrebe da se izvinjavate. Jer Rajko Purović nikada nije ni postojao, već je na ostrvu upamćen kao jedna od najvećih prevara na koju su tamošnji novinari naseli. Srpski naravno nisu. Prosto, bilo je lako okrenuti Banat i uvideti da Rajko Purović nikada nije igrao za Banat. Ono što je posebno olakšalo uvtđivanje istine jeste što su britanski mediji redom objavljivali fotografiju Milana “Lole“ Smiljanića, koji je tada već igrao za Espanjol.

Otkud Lola u celoj priči? Opet jednostavan odgovor, da ste u to vreme na Guglu ukucali “young Serbian talent“ (mladi srpski talenat, engl.prev) među prvim fotografijama pojavilo bi vam se Smiljanićevo lice, pa je tako Leon Vord, tada 23-godišnji navijač Midlzbroa pronašao lik za koji je tražio.

Bilo je Leonu valjda dosadno tih dana uz redovan posao električara, pa je rešio da se našali. Probao je prvo sa imenom preminulog predsednika Gabona Omara Bonga, ali se nije primilo. Onda je izmislio Rajka Purovića, 18-godišnjeg napadača Banata, koji je u sezoni 2008/2009 sezone ispao iz Superlige. Rajko je svejedno “trpao kao lud“, ali za mladi tim Banata što je naravno takođe bilo neistinito. Izmislio je Vord potom i ime menadžera Dejana Marića, koji je uporno tvrdio da su za Purovića zainteresovani i klubovi iz Španije i Holandije.

Vord je prvo krenuo da pod imenom “euro_agent“ ostavlja komentare na jednom navijačkom forumu . Napravio je pritom još par profila i krenula je diskusija. Većina forumaša je odmah shvatila da ovo nije ozbiljna priča, pa je Vord napravio i mejl Dejana Marića i poslao par poruka lokalnom Ivning Gazetu. Podsetio ih je da je u “čuvenoj školi“ Banata ponikao i Zoran Tošić, koji je nešto ranije iz Partizana otišao u Mančester junajted.

Nekoliko dana tišine i onda pri dnu srane informacija: Midlzbro prati mladog srpskig talenta Rajka Purovića! Uz tekst, fotografija Milana Smiljanića. Tek onda kreće šou, prvi se peca tabloid Dejli Miror, na priču se kači i Dejli Mejl, o Puroviću se čak priča i na Skaj Sportu, pa je preko televizije cela Engleska čula za igrača koji nikad nije postojao.

Nazivaju ga “vunderkindom”, iako sam Vord kaže da tu reč nikad nije upotrebio, cena ubrzo skače sa 2.000.000, na 2.500.000 evra, na Vikipediji raste konto njegovih golova za mladi tim Banata… I tad sve puca. Neko se zaigrao, napisao da je Purović u mlađim kategorijama dao na hiljade golova i tek onda mediji odlaze da provere situaciju i shvataju da je Rajko jednostavno izmišljen lik.

Interneta je i tada bilo, istina, nije bio tako detaljan kao danas kad možete da nađete detaljnu statistiku i za igrača druge srpske lige, ali moglo se saznati da u Banatu nema nikakvog Rajka Purovića. Treba ipak reći da sam Midlzbro nikad nije zaista naseo. Samo mediji i navijači jesu. Leon Vord se prilično dobro zabavio, a Rajko Purović je sa medijske scene nestao kako se i pojavio – preko noći.

(FOTO: ©AFP)

Najnovije vesti


×