{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Jedna prokleta cigareta sa kojom je izgoreo san o karijeri legende u Arsenalu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 13
Arsen Venger je znao, ali nije mogao da više toleriše
Jedna prokleta cigareta sa kojom je izgoreo san o karijeri legende u Arsenalu

Vojćeh Ščensni je kao dete došao u Arsenal. I zavoleo ga. Toliko da ni danas ne može da se pomiri što je morao da napusti klub iz severnog Londona posle skoro 10 godina provedenih u njemu.

Skauti Arsena Vengera su ga otkrili kao talentovanog 16-godišnjaka u Legiji iz Varšave u kojoj je proveo samo godinu dana. Prošao je probu u Arsenalu, branio za omladince, B tim i dogurao do prvog tima sa samo 19 godina. Doduše, do mesta na klupi. Posle nekoliko meseci je debitovao u kup takmičenju i naterao Arsena Vengera da kaže: ’Arsenal je dobio golmana za budućnost’.

Ipak, još je bilo rano da ga Venger potpuno baci u vatru i mladi Poljak je poslat u Brentford na pozajmicu da se kali. Vratio se i čekao šansu pored Manuela Almunije i zemljaka Fabijanskog. Kada ju je konačno dobio, maksimalno ju je iskoristio. Od tada više niko nije mogao da ga pomeri sa gola.

Skoro četiri godine je bio prvi golman Arsenala i nadao se da još dugo ostati u njemu. A onda je zapalio cigaretu sa kojom je izgorela i nada da će postati legenda Arsenala.
„U  to vreme sam bio regularan pušač i Arsen Venger je to vrlo dobro znao. Nije želeo da se puši u svlačionici i ja sam to takođe znao. Međutim, posle jedne uzbudljive utakmice, zapalio sam cigaretu dok su saigrači još bili unutra“, otkriva Vojćeh Ščensni u podsećanju na dane u Arsenalu.

Prekršio je Vengerovo pravilo nadajući se da ga neće skupo koštati. Ali jeste...
„Otišao sam u ćošak gde su tuševi jer je to bio potpuno suprotan kraj svlačionice. Mislio sam da tamo niko ne može da me vidi i zapalio sam cigaretu. Ali neko me je video. Nije to bio Venger, ali jeste neko ko je njemu odmah dojavio“.

Arsenalov trener nije odmah digao buku, ali mu nije ni oprostio...
„Videli smo se nekoliko dana kasnije i on me je pitao da li je tačno da sam pušio u svlačionici. Odgovorio sam potvrdno. Kaznio me je finansijski i rekao mi da ću neko vreme biti van tima. Takođe, rekao je da nema nikakvih problema između nas dvojice, da nije reč o bilo kakvom sukobu i ja sam to odluku prihvatio kao profesionalac“.

Međutim, Ščensni se više nikad nije vratio na gol Tobdžija.
„Posle nekoliko nedelja ’hlađenja’ očekivao sam  da se vratim u tim, ali ekipa je baš tada ušla u dobru seriju rezultata, a David Ospina je odlično branio. I ostao je na golu“.   

Poljak je znao da ima samo dva puta.
„To je značilo da moram još da čekam i da pokušavam da se vratim na gol. Ili da odlaskom na neku pozajmicu pokažem da sam i dalje najbolji golman kojeg klub ima. Znam da zvuči čudno, ali nekada je to najbolji način da se pokažete“.

Otišao je u Romu na dvogodišnju pozajmicu i zablistao u Italiji. Posle dve godine u Rimu je prešao u Juventus gde je nasledio Điđija Bufona na golu. Ali, Arsenal mu je i dalje živa rana...
„Više od svega mi nedostaju momci iz tog tima. Imali smo fantastičnu ekipu ljudi. Bili smo mladi, puni energije i preživljavali smo zajedno dobre i loše momente. Uvek smo bili jedinstveni. Bilo je veliko zadovoljstvo igrati sa tim momcima. Nedostaju mi oni, nedostaje mi Emirejts stadion, nedostaju mi londonski derbiji... Neki od nas su kasnije napravili velike stvari u karijerama, neki su nazadovali, ali ništa ne može da se meri sa osećajem kada igrate za klub koji volite. To je nešto posebno i to sam imao samo u Arsenalu“.

Iako je u Italiji našao sreću, ne može da prežali što nije postao legenda Arsenala.
„San mi je bio da pratim put Džerarda, Totija ili Skolsa koji su celu karijeru posvetili jednom klubu. Zato sam danas pomalo ljubomoran na igrače kojima je to pošlo za rukom. Prelepo je kada u jednom klubu igrate celu karijeru. Naravno, normalno je i da ideš dalje u karijeri. Daješ sve od sebe, profesionalac si, ali znaš da će ti voljeni klub uvek nedostajati. Bol zbog toga je nešto što te gura napred da napraviš bolju karijeru kad si već morao da odeš iz svog kluba“.

U Juventusu je već treću sezonu i nada se da će u njemu i zavšriti karijeru.
„Daću sve od sebe za Juve u narednih nekoliko godina. Želim još titula i želim da osvojim sve. Nadam se da ću ostati u klubu makar do 2024. godine“.

(FOTO: reuters)

Najnovije vesti


×