{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Istraživanje u Italiji: Dramatičan broj fudbalera sa povredama ligamenata kolena

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 7
Oko 150.000 ljudi, mahom sportista, godišnje u Italiji doživi ovu povredu
Istraživanje u Italiji: Dramatičan broj fudbalera sa povredama ligamenata kolena

Dve teške povrede fudbalera, Đorđa Kjelinija iz Juventusa i Leonarda Pavoletija iz Kaljarija pokrenula su istraživanja, koja su pokazala da u Italiji, a verovatno i širom sveta, sve je više fudbalera i generalno sportista kojima stradaju ligamenti kolena.

Kidanje prednjih ukrštenih ligamenata kolena je jedna od najtežih povreda u sportu, koja iziskuje po devet meseci oporavka, a nije redak slučaj da igrači posle takve pauze više ne dostignu nekadašnji nivo. Nekad prosto ne uspeju da potpuno savladaju strah da im se takva povreda ne ponovi.

Gazeta delo Sport je povodom ovih povreda uradila razgovor sa Frančeskom Falezom, predsednikom italijanskog Udruženja traumatologa i ortopeda, koji je otkrio šokantan podatak da svake godine oko 150.000 Italijana, a velika većina su profesionalni ili amaterski sportisti, bude operisano zbog ligamenata kolena.

Kako je objasnio doktor Falez, najčešće se ti problemi javljaju kod fudbalera, kod kojih kolena trpe velika opterećenja zbog konstantnog trčanja i naglih promena pravaca, kao i oštrih duela. Pored toga, problem prave i često loši tereni, koji stepen ugroženosti podižu za još jedan nivo.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Najnovije vesti


×