{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
U Beogradu preminuo poslednji živi svedok osnivačke sednice skupštine Crvene zvezde
IN MEMORIAM: Miodrag Mališa Petrović

Fudbalski klub Crvena zvezda danas je obavestio javnost da je u 94. godini života preminuo Miodrag Mališa Petroviću. Reč je o poslednjem živom svedoku osnivačke skupštine Crvene zvezde i golman generacije crveno-belih koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarem Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“. Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA. Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine. Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine. Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde je proveo ceo radni vek.

(Foto: crvenazvezdafk.com)

Najnovije vesti


×