{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Crno-beli specijalisti za “kasne” pogotke
Igra se derbi dok Partizan ne da gol

Pelcer je zasadio Miloš Jojić u proleće 2013, obradio ga Nemanja Kojić godinu kasnije, a to kako su nikle pobede u 90. minutu nad večitim rivalom osladilo se Partizanu do te mere da je rešio da neguje “biljku koja cveta na kraju” i mrežu Crvene zvezde minulih godina redovno tresao u završnici utakmica.

Videlo se to i na 161. sudaru večitih, kad je klupa donela trijumf vredan zapleta u šampionskoj trci. Sejduba Suma i Zoran Tošić (na pas još jednog rezerviste Rajka Brežančića) pogađali su fazi meča kad mnogi čekaju kraj. Ne i crno-beli, očigledno dobro fizički spremni, što je zasluga tima kondicionih trenera (Marko Stojanović, Miša Filipović, Aleksandar Tomić). Kao što navijačka pesma s juga kaže “nema predaje”, tako i Partizanovi fudbaleri jure napred svesni da vreme nije iscurilo. Pogoci Gvinejca (83. minut) i Bambija (90+2) savršeno se uklapaju u koncepciju prezentovanu minulih godina.

Na uzorku od poslednjih deset prvenstvenih derbija zapanjujuće deluje podatak da je tim iz Humske, bilo kao domaćin, bilo kao gost, dao čak sedam golova u završnih deset minuta. Četiri su pala u 90. ili kasnije, što osim fizičke izdržljivosti može da bude pokazatelj i psihičke stabilnosti, iako nisu svi pogoci pod obavezno donosili bodove.

Počelo je bombom Evertona Luiza u 151. derbiju sa više od 30 metara, dovoljnom da “probuši rukavice” Damiru Kahrimanu (1:1), nastavilo se u sledeća dva derbija, kad je Leonardo da Silva Soza “zapalio” Humsku u 90. minutu (1:0), Uroš Đurđević u 88. poentirao za remi na stadionu “Rajko Mitić” (1:1), a ti golovi su u konačnom zbiru bili vredni šampionskoj trofeja pod palicom Marka NIkolića.

U narednom prvenstvu Ognjen Ožegović je u osmom minutu nadokande ublažio poraz početkom plej-ofa, 1:2, da bi – takođe sa penala – Rikardo Gomeš u 160. odmeravanju snaga pogodio u 90. minutu za identičan rezultat na semaforu. I onda presuda u režiji Sume i Tošića od nedelje veče na crno-beloj strani Topčiderskog brda, za utisak da se, kako neko reče, “derbi igra dok Partizan ne postigne gol”.

Osim te tradicije kasnog poentiranja, crno-beli su zadržali još jednu. Tiče se nepobedivosti u Humskoj u okršajima sa najvećim rivalom. Traje tri i po godine, otkako su Ugo Vijeira i Luis Ibanjez režirali preokret 27. februara 2016. za 2:1. Još nešto: jučerašnjim trijumfom Partizan je u boljem položaju od crveno-belih ako se posmatra poslednjih 16 derbija. U tom period slavio je pet puta, četiri meča pripala su Zvezdi, a sedam ih je okončano bez pobednika.

(FOTO: Star Sport)

Najnovije vesti


×