{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Hoće li sad neko da se izvini Rumunima? Zapad ih razapinjao, Uefa potvrdila - nije bilo uvreda na rasnoj osnovi

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 9
Osim u glavi Aleksandera Isaka
Hoće li sad neko da se izvini Rumunima? Zapad ih razapinjao, Uefa potvrdila - nije bilo uvreda na rasnoj osnovi

Zapadni mediji, švedski i engleski posebno, danima su razvlačili Rumune. Tvrdili da je u istočnoj Evropi rasizam sveprisutna pojava. Rumuni su se pitali: O čemu vi pričate? Niko nije ništa čuo pre no što je Aleksander Isak na utakmici između Rumunije i Švedske prišao sudiji Danijeleu Orsatu i požalio na uvrede na rasnoj osnovi. Utakmica je bila prekinuta na 90 sekundi dok je zvanični spiker upozoravao publiku da će utakmica biti prekinuta ako se sa time nastavi. Samo da bi se na kraju ispostavilo da ničeg nije ni bilo!

Fudbalski savez Rumunije danas je objavio da Uefa ni posle opsežne istrage i pregledanih više od 250 minuta video snimaka, uzimanja izjava iz švedskog tabora nije utvrdila da je Isaka zaista neko vređao na rasnoj osnovi. Jeste bilo klasičnog “ua” za gostujuće fudbalere, ali rasizma – nigde.

Međutim, sad to više nikog na zapadu verovatno ne zanima. Nakon što su danima nipodoštavali naše istočne komšije današnju vest preneli su agencijski: Rumuni oslobođeni optužbi.

Niko ni da pomisli da se izvini. A podsetimo…
Žalosno je što se ovakve stari dešavaju, ali šta da radiš? Mislim da sam se dobro poneo. Pitao sam sudiju da li je on nešto čuo, posle par minuta se opet začulo i rekao mi je da će prekinuti utakmicu ako se ponovi. Rekao sam mu da ne mora, a on meni da ja odlučujem. A bilo je nekih rasističkih povika, stvari kojima nije mesto u fudbalu… Ne dotiče me to. Bolje je ignorisati. Uvek će biti idiota, samo im ne treba davati pažnju koju žele”.

Tako je posle meča govorio Aleksander Isak. Pa se nadamo da će i sada progovoriti o tim “idiotima” i “rasističkim uvredama”. Jer ponekad se čini da zapad Evrope ume da da bude snishodljiv prema nama sa istoka. Praška Slavija tako je posle meča sa Interom zatražila od Romelua Lukakua da se izvini zato što je tada rekao da bi Uefa morala da žešće reaguje na rasisičke uvrede. Kojih, kao ni u Rumuniji, u Pragu nije ni bilo. A kad smo već kod sličnih situacija, nikome još nije sasvim jasno ni zašto je Srbija kažnjena za rasizam posle meča sa Portugalijom u septembru, jer iako navijači jesu pokušavali da isprovociraju Kristijana Ronalda niko od novinara nije čuo ama baš nikakve uvrede na rasnoj osnovi.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×