{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Fudbalski El Dorado iznutra: Sve je u marketingu!

/ Izvor: Mozzartsport.com
Komentari: 10
Sportski novinar iz Kine Feng Žen pisao je za grčku Gazetu o fenomenu tamošnjeg ulaganja u fudbal i pokušao da nam malo približi stvari
Fudbalski El Dorado iznutra: Sve je u marketingu!
""

Fudbalski El Dorado - Kina. Ove zime su se skoro svi bombastični transferi vršili samo u jednom pravcu. Najmnogoljudnija zemlja na svetu ulaže ogroman kapital, pa smo bili svedoci prelaska Aleša Tešeire iz Šahtjora u Đijangsu (50.000.000 evra), u isti klub je otišao i Ramireš iz Čelsija (33.000.000 evra), a taj isti Đijangsu je završio prošle godine na 9. mestu u ligi. Guangdžou je doveo Džeksona Martineza plativši ga 42.000.000 evra što je misaona imenica za većinu klubova u Evropi.

Sportski novinar iz Kine Feng Žen pisao je za grčku Gazetu o ovom fenomenu i pokušao da nam malo približi stvari. Da objasni zbog čega se upumpava toliki novac.
"Fudbal je veoma važan kada je u pitanju prestiž sponzora koji stoje iza klubova. Postoji zdrava konkurencija između timova. Kada jedan dovede neko veliko ime, onda se i drugi utrkuju to da isprate. Kada timovi dovedu neko poznato ime onda privlače više sponzora", kaže Žen.

Tamo daleko gde ne pitaju koliko košta...

Kako kaže, ključna reč je - marketing.
"Verujem da za nekoliko godina Kina neće morati da zavidi vodećim evropskim ekipama kada su ona najzvučnija imena u pitanju. Kada kompanije ulože veliki novac za dovođenje zvučnog imena, oni taj novac povrate kroz marketing. U suštini, sve je u marketingu. Kinezi vole fudbal i u ovom sportu su napravljeni veliki koraci poslednjih godina. Predsednik voli fudbal i radi sve da stvori konkurentnu ligu".

A, tu je i priča o TV pravima.
"Kineska televizija ove godine plaća oko 180.000.000 evra za prava više nego u odnosu na ranije godine. Ovo je prelepo vreme za kineski fudbal i mislim da će za nekoliko godina naša zemlja imati šampionat na nivou evropskog".

(FOTO: Action images)

Najnovije vesti


×