{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Dramatična ispovest Kristijana Cigea: Kako sam izbegao smrt u Totenhemu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 4
A prisetio se i svojih alkoholičarskih dana u Engleskoj
Dramatična ispovest Kristijana Cigea: Kako sam izbegao smrt u Totenhemu

Nekadašnji defanzivac Totenhema Kristijan Cige (47) dao je zanimljiv intervju Delji Mejlu u kojem je evocirao uspomene na dane igranja na Ostrvu. Bivši as Bajerna trenutno predvodi jednog austrijskog trećeligaša za koji nastupa i njegov sin Alesandro (21) takođe kao defanzivac, a kaže i da je angažman u lokalnom klubu pod nazivom Pincgau Salfelden prava stvar.
"Bila je to najbolja moguća odluka koju sam mogao da donesem. Za obojicu. Živimo u planinama i treniramo u ambicioznom klubu", dočarao je svoj novi život bivši levi bek reprezentacije Nemačke. "Kada sam stigao ovde imali su ogroman frižider u svlačionici, pun piva. Dao sam im jedan dan da ga svo popiju. Posle toga samo vodu", opisuje trenerske početke Kristijan Cige.

Pre dolaska u Austriju živeli su na Majorki.
"Tamo je bio pravi raj. Svakog dana smo upražnjavali samo plivanje, piće i spavanje. I tako iznova svakog jutra. Oduvek sam želeo da živim u planinama, a onda se moj sin prijavio da trenira košarku ovde, pa sam se i ja ponudio da vodim lokalni fudbalski klub. Saopštili su mi planove i prihvatio sam odmah."

Cige je u razgovoru za Engleze evocirao i uspomene na detinjstvo i odrastanje u Berlinu uz čuveni zid.
"Moja kuća je bila u maloj berlinskoj ulici na koju se naslanjao taj famozni zid. Svakog dana sam igrao fudbal uz taj zid. Ako lopta ode preko tog zida, gotovo je, možete da se pozdravite s njom. Zato je bilo važno voditi računa da prilagodite šut jer niko nije imao para da kupuje stalno nove lopte."

Pored dobrih igara, karijeru mu je obeležila i često prekomerna konzumacija alkohola po kojoj je bio čuven, posebno na Ostrvu.
"Kada sam stigao u Bajern, potom i u Milan bilo je sve u redu. Nisam mnogo pio. Međutim, kada sam prešao u Midlzbro nešto se u meni promenilo. Kraj u kojem sam živeo bio je prepun pabova, a engleska kultura ispijanja alkohola meni je do tog trenutka bila potpuna nepoznanica. Obično bismo posle treninga odlazili u barove gde smo ostajali do duboko u noć. Sve se brzo odvijalo, a jednom sam imao toliko loše iskustvo da sam odlučio da prekinem s pićem."

Na insistiranje engleskih novinara otkrio je detalje.
"Proveo sam celu noć u pabu, a onda sam celo jutro proveo na relaciji krevet-kupatilo. Pojma nemam kako sam uopšte došao kući tog jutra. Sledećeg dana trener je uzeo taksi, a vozač mu je ispričao da je juče video najpijanijeg čoveka u životu. Nemca. Naravno, trener je odmah znao da sam to ja, i od tog dana sam poveo računa o piću."

Ipak, malo ljudi danas zna da je Kristijan Cige umalo umro dok je nosio dres Totenhema.
"Bilo je to na Boksing dej 2002. godine. Moja noga je faktički bila mrtva. Butina mi je bila naduvena, ali nisam hteo u bolnicu. Ne na Božić, ali srećom moja supruga je insistirala tada i otišli smo... I hvala bogu, lekari su me spasili sigurne smrti. Rekli su mi da je cirkulacija loša što su zaključili po povišenom pritisku. Operisali su me, a noga se pretvorila u veliki balon. I dan danas imam tu veliku rupu koja me ometa u hodu, a da sam sačekao još 30 minuta morali bi da mi je amputiraju. Ne šalim se, da nisam otišao u bolnicu verovatno bih bio mrtav sada", zaključio je Krisitijan Cige.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×