{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Zanimljiva knjiga o rivalitetu BSK-a i SK Jugoslavije
Derbi pre derbija
Igrači oba kluba 1928. na turniru za Pehar grada Vrca

U svetu sporta, posebno fudbala, postoji termin “tandem“. Označava dvojicu ljudi koji zajedno rade, odlično se slažu, razumeju i dopunjuju. U fudbalu smo imali mnogo tandema, od Tirketa i Moše između dva rata, preko Rajka (Mitića) i Štefa (Bobeka) posle rata , do Šekija i Bore (Kostića), Kovačevića i Galića, Džajića i Lazarevića, Stojkovića i Pančeva...sve do današnjih majstora poput Tadića i Mitrovića.

Tandemi su, naravno, mogući i u drugim oblastima ljudske aktivnosti. Jedan takav dvojac u sastavu Nebojša Jakovljević - Dragan Stojić ponudio nam je više nego zanimljivu knjigu pod originalnim nasloviom “Derbi pre derbija“. Iako predratni BSK i SK Jugoslavija nisu formalna preteča posleratnih velikih i večitih rivala Crvene zvezde i Partizana, njihovo rivalstvo od 1913. do 1944. bilo je uvod u ono što nam je fudbal doneo posle Drugog svetskog rata. Tandem Jakovljević - Stojić, već istaknut po sjajnom “golgeterskom učinku“ na stranicama sajta “Ex-Yu fudbal“, vraća nas u pionirsko vreme srpskog fudbala, podseća na prve fudbalske zvezde, na asove zbog kojih se dolazilo na stadione, na majstore zbog kojih se voleo fudbal,  na utakmice koje se pamte. Ogromnim istraživačkim  radom sakupili su “glave“ 147 utamica, od one prve igrane 8.septembra 1913. do poslednje 17. septembra 1944.

Statistika kaže kaže da je BSK bio uspešniji, dobio je 77 mečeva prema 42 Jugoslavije uz 28 “remija“ ali to je najmanje bitan podatak. Knjiga je riznica podataka, imena, slika,  dragocen prilog istoriji srpskog fudbala. Autori su “iskopali“ sve moguće dostupne podatke, sakupili statitistiku, kuriozitete, napravili spiskove igrača koji su igrali za jedne ili druge (ili za oba kluba, a takvih je bilo 15)... Iz knjige saznajemo da je Blagoje Moša Marjanović odigrao čak 80 derbija i dao 46 golova, Mikica Arsenijević je bio akter 65 puta, Aleksandar Tirnanić 42, Moma Đokić 41...U knjizi otkrivamo da su 1933. ljuti beogradski rivali odigrali prvu noćnu utakmicu ili da je 9. avgusta  1942, za vreme okupacije, na stadion došlo 18.000 ljudi....Ulaznica je koštala 26 dinara a na crno se prodavala za 120! Moć fudbala...

Fudbalski savez Srbije, pravni naslednik nekadašnjeg FSJ, 13. aprila je napunio 100 godina. Tandem Jakovljević - Stojić dao je svoj doprinos značajnom jubileju objavljivanjem ove dragocene knjige bez koje se istorija srpskog fudbala ne može razumeti i poznavati.

Golovi se daju nogom, glavom, ponekad i telom. Jakovljević i Stojić su ovom knjigom postigli više nego vredan gol - perom. “Derbi pre derbija“ je dragocena knjiga koja nas vraća fudbalskim korenima. Dokument koji se čuva, a koji možete besplatno da čitate i u internet izdanju na linku OVDE.

Piše: Vladimir STANKOVIĆ

Najnovije vesti


×