{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

De Laurentisov radikalan predlog: Umesto LŠ i LE uvesti Evropski kup sa 80 timova

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 29
“Volovi su već počeli da beže iz štala”, kaže Napolijev predsednik
De Laurentisov radikalan predlog: Umesto LŠ i LE uvesti Evropski kup sa 80 timova
Šta ćemo da gledamo u budućnost?

Voleo bi on da se pita mnogo više, ali utisak je da reč Aurelija De Laurentisa ne vredi mnogo u evropskom fudbalu. Ipak, mora mu se priznati da razmišlja o budućnosti, pa nek su mu neki predlozi i naizgled sumanuti. Uoči večerašnjeg sastanka u Madridu, na kome će se između ostalog raspravljati i o predlogu Juventusovog predsednika Andree Anjelija da se evropski fudbal podeli na rangove takmičenja sa ispadanjem i promocijom, kolega iz Napoli iznosi stav da bi usvajanje te ideje u velikoj meri oteralo navijače sa tribina.

Ali je saglasan sa tvrdnjom da Ligu šampiona i Ligu Evrope treba ukinuti i reformisati međunarodna takmičenja.
Liga šampiona je postala takmičenje za izabranu manjinu, dok je Liga Evrope neka vrsta utešnog takmičenja”, kategorički će De Laurentis u intervjuu za Korijere dela Sera pre no što će obrazložiti stav.
Anjeli je pametan čovek, ne verujem da planira ovakvo takmičenje, jer bi ono omalovažalo ostatak evropskog fudbala. Možda bi takva formula donela efekat u uvodnoj fazi, ali bi na kraju oterala dobar deo navijača iz sveta fudbala. Volovi su već počeli da napuštaju štale. Broj navijača će se dramatično smanjiti. Deca beže, uzimaju ih video igrice. Brže su nego realan život. Umesto što se Uefa, nacionalne lige i (udruženje klubova) ECA trebalo bi da uvodimo inovacije u fudbal”.

Aurelio De Laurentis

I tu je sve u pravu De Laurentis – mada mu poređenje navijača sa volovima najblaže rečeno nije baš najsrećnije – ali kad dođemo do njegovih predloga moramo da se zapitamo… Jer De Laurentis se bar deklarativno zalaže za takmičenje od čak 80 klubova!
Ligu šampiona i Ligu Evrope moramo da ukinemo. Sve je postalo zastarelo, često igramo sa istim sparing partnerima. I igramo premalo. Da bismo uživali moramo da češće da gledamo Mančester Siti, Totenhem ili Barseolu. Naš fudbal postaje dosadan… Umesto toga uveo bih jedan turnir u kome bi učestvovalo 80 timova, najboljih sedam iz Italije, Francuske, Engleske, Nemačke i Španije, plus četiri prva iz Portugalije, Holandije, Belgije… Timovi bi bii podeljeni u četiri grupe od po 20 timova. U svakoj grupi po 19 utakmica, žrebom da se odluči ko bi bio domaćin. Nazvao bih ga Evropski kup. Utakmice bi se igrale utorkom, sredom i četvrtkom. Pet posto od prihoda bi dao Uefi da podmiri profesionalce koji bi pomogli da se turnir organziuje”.

I tu dolazimo do najbitnijeg, ma koliko svi to izbegavali da izgovore. Do novca. Jer pet prvih liga sa po sedam predstavnika - to je već 35 klubova. Gotovo pola takmičenja. Kad dodamo Portugalce, Holanđane, Belgijance, Ruse verovatno… Šta tu ostane za nas siromašne?

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×