{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

De Laurentis iz LA presavio tabak: Zamrznute plate igračima, idu Kulibali, Mertens, Insinje, Alan i Kaljehon

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 10
Karla Anćelotija u januaru menja Đenaro Gatuzo
De Laurentis iz LA presavio tabak: Zamrznute plate igračima, idu Kulibali, Mertens, Insinje, Alan i Kaljehon

Ludilu u Napulju nema kraja! U ponedeljak će biti zaokruženo tačno dvadeset dana otkako su igrači podigli bunu protiv vlasnika Napolija Aurelija de Laurentisa i suprotstavili se njegovoj izričitoj naredbi da se tim povuče u sedmodnevni karantin posle remija sa Salcburgom, a izlaza iz krize nema na horizontu.

De Laurentis zbog toga ne odustaje od ideje da igračima drastično skrati primanja i tako im stavi do znanja ko je gazda. Posle inicijalne priče da bi pobunjenicima moglo da bude oduzeto pet odsto od bruto mesečne plate, došlo se do toga da kontroverzni filmski producent želi da iskoristi zakonski maksimum i "otkine" ukupno 25 odsto od tih primanja, mada se nedavno pominjalo da De Laurentis sa svojim advokatima traži rupu u zakonu po kojoj bi visinu kazne podigao na astronomskih 50 odsto. 

Ono što je u ovoj priči najvažnije jeste da kazna neće biti važeća za sve igrače na isti način, već bi ona biti aktivna samo za one etiketirane kao “pobunjenike“. Jer, klub je posle pobune podeljen na klanove, a vođe dela koji je u zavadi su upravom su Kalidu Kulibali, Alan, Dris Mertens, Hoze Kaljehon i Lorenzo Insinje. Da nije reč o praznim pričama govore najnovija saznanja eminentnih sportskih listova na Čizmi, od Gazete, preko Republike, do TutosportaDe Laurentis je iz svog doma u Los Anđelesu naredio da plate za oktobar budu potpuno zamrznute! Ovo je mera koja će biti aktuelna sve dok se ne bude ostvarila mogućnost da pokretačima bune među igračima bude izvučeno bar 25 odsto od plate. Ako bi se to zaista dogodilo Napoli bi uspeo da sačuva oko 2.500.000 evra.

Situacija u klubu dodatno se pogoršala prethodnih dana tokom pregovora između igrača i vrha kluba, gde su medijatori bili Karlo Anćeloti i sportski direktor Kristijano Đuntoli. Navodno, došlo je do žustre rasprave između Alana i Edoarda de Laurentisa, sina vlasnika kluba koji i sam ima najviša ovlašćena, pošto Brazilac nije želeo da se izvini za pobunu koja je nastala. Svedoci kažu da je Alan bio oštar u svojim rečima Edoardu, posle čega su Anćeloti i Đuntoli jedva sprečili da se verbalni okršaj pretvori u fizički obračun. 

Detalji bure u Napulju: Alan hteo da bije gazdinog sina, navijači dočekali tim povicima “plaćenici“

Kako je ranije najavljeno, igrači bi mogli da pokrenu privatne tužbe protiv kluba, što će se izvesno i dogoditi, a ako tako zaista i bude De Laurentis planira da povuče radikalni potez u kojem će svi pobunjenici biti prodati. Neki već u januaru!

To se, pre svih, odnosi na Kaljehona i Mertensa koji imaju ugovore u Napoliju do sledećeg leta i De Laurentis planira da na njima zaradi svaki cent.

Najveće interesovanje će, bez ikakve sumnje, biti za jednog od najboljih štopera sveta Kalidua Kulibalija. Senegalac je i dalje stub Napolijeve odbrane, u septembru prošle godine produžio je ugovor do juna 2023. godine po kojem zarađuje 6.000.000 evra neto i najplaćeniji je igrač u timu, a za njegove usluge interesovali su se poslednjih meseci Juventus, Mančester junajted, Čelsi, Pari Sen Žermen i još nekoliko evropskih velikana.

Problem za mnoge je i dalje njegova cena. Bar 100.000.000 evra traži De Laurentis za snažnog Senegalca, a to se neće promeniti ni sa novonastalom situacijom.

Mančester junajted je u međuvremenu rešio da iskešira 100.000.000 evra za Harija Megvajera, Juventus sada nema tih para da bi mogao da plati Kulibalija, a i teško da bi Napoli pristao da ga proda direktnom konkurentu za titulu, Čelsi je i dalje pod suspenzijom registrovanja novih igrača, ali bi ta odluka mogla da se promeni i bude na tržištu već u januaru, dok PSŽ praktično jedini ima sredstva da već sada dovede Kulibalija.

Alan je takođe među traženijim igračima Napolija, a prvi u redu za njegov potpis je PSŽ. Već dva-tri prelazna roka Sveci pokušavaju da angažuju Brazilca, ali De Laurentis je kroz razgovore uporno znao da potvrdi etiketu tvrdog pregovarača. Za Alana se vrti cena između 50.000.000 i 60.000.000 evra, s tim što će PSŽ prvo morati da rastereti postojeći kadar jer su u opticaju sada Gej, Paredes, Verati, Draksler i Erera. Pozicija se najviše klati Paredesu koji je zimus angažovan iz Zenita za 40.000.000 evra, ali nije uspeo da opravda ni delić uloženog novca. Što se tiče ostalih i njima su otvorena vrata. Mertens ima pozive iz domovine, MLS, Kine i Saudijske Arabije, čak i Inter, Kaljehon će se verovatno vratiti u domovinu, dok je najveća misterija šta će biti s Insinjeom. Dete Napulja je dugo vodilo rat s De Laurentisom oko novog ugovora, svojevremeno ga je hteo Inter, ali pitanje je da li bi ta opcija bila izvodljiva ove zime. 

Na kraju, pisalo se mnogo i o poziciji Karla Anćelotija. Naime, njegovi dani u Napulju biće odbrojani na kraju godine, a Tutosport navodi da je prvi kandidat da ga zameni – Đenaro Gatuzo! Rino je bez posla otkako je dobio otkaz u Milanu, a navodno ga De Laurentis izuzetno ceni zbog svog karaktera, pa ga zato i želi na klupi od januara. 

Mnogo toga se očigledno sprema u Napoliju, pitanje je samo šta će onda ostati od kluba koji je godinama bio glavni protivnik Juventus za Skudeto. Odu li svi pomenuti igrači, Napoli će definitivno morati da gradi kuću ispočetka...

Foto: Reuters, Shutterstock

×