{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Na današnji dan 2008. godine, preminuo legendarni Rajko Mitić
Dan kada je otišla prva Zvezdina zvezda

Bilo je u Crvenoj zvezdi boljih igrača i većih majstora, ali takvih veličina kakva je bio Rajko Mitić, ne previše. Kažu da je bio gospodin i džentlmen u kopačkama, učitelj, edukator. Bio je simbol Crvene zvezde od njenog postanka, njen legendarni kapiten. Ostaće zauvek njen zaštitni znak. Primer generacijama koje stasavaju.

Čikar Rajko je rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine, a napustio nas je 29. marta 2008. Crveno-bele boje branio je 14 sezona - od osnivanja 4. marta 1945. godine, pa sve do novembra 1958. Odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola, bio je kapiten i doprineo je osvajanju šest titula.

Istorijski zapisi kažu da je Rajko Mitić počeo da igra fudbal na livadama beogradskog naselja Košutnjak, da bi 1940. godine u utakmici protiv ekipe zemunskog Viteza u kojoj je postigao pet golova, zabeležio prvi seniorski nastup za ekipu BSK-a. Po izbijanju Drugog svetskog rata na prostorima Srbije, njegov sportski razvoj je stagnirao sve do 1944. kada zajedno za Đajićem i Jezerkićem nastavio da igra fudbal. Crveno-beli dres nosio je punih 14 sezona, od osnivanja 4. marta 1945, pa sve do novembra 1958. godine, kada se od najdražeg dresa oprostio u finalu kupa protiv mostarskog Veleža (4:0). Bio je kapiten Crvene zvezde koju je predvodio do šest titula šampiona (1946, 1951, 1953, 1956, 1957. i 1959.) dok je dva trofeja manje "podigao" u nacionalnom Kupu.

Veliki sportsmen je 7. aprila 1958. godine, uradio nešto o čemu se i dan danas priča. Naime u prvenstvenom susretu protiv Splita dvadesetak minuta pre kraja kamenica koja je doletela iz gledališta, pogodila je u glavu Boru Kostića, nakon čega je Rajko povukao ekipu sa terena. Disciplinski sud FS Jugoslavije kaznio je zbog toga sve igrače našeg tima izuzev Beare i Kostića jednomesečnom suspenzijom.

Njegova popularnost prerasla je u legendu i prevazišla vreme u kojem je igrao. Bio je slavljen kao nezaboravni kapiten Crvene zvezde i jedan od dirigenata i najboljih strelaca reprezentacije kojoj je punu deceniju davao poseban pečat. Veliki protivnik nesportske igre i nekorektne borbe, nikad nije povukao protivnika za dres, niti mu je podmetnuo nogu. Fudbalski teren za Rajka nikad nije predstavljao nadmetanje u snazi, već prostor za igru i demonstraciju veštine. Jednostavno, voleo je fudbal prenoseći ljubav i fer-plej na svoje klupske i reprezentativne drugove, na protivnike ali i navijače. Bio je poštovan i neponovljiv zbog izuzetnih ljudskih i sportskih vrlina.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica i postigao 32 gola a debitovao je 9. maja 1946. u Pragu kada su "plavi" pobedili Češkoslovačku 2:0. Na tom meču se i upisao u strelce. Učestvovao je na dve Olimpijske igre 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju i okitio se srebrnim medaljama. Bio je učesnik dva Svetska prvenstva 1950. u Brazilu i 1954. u Švajcarskoj. Poslednji reprezentativni meč odigrao je 29. septembra 1957. protiv Rumunije u Bukureštu.

Po okončanju karijere, od 1960. pa u narednih šest godina, Mitić se nalazio na čelu stručnog štaba Crvene zvezde, da bi posle toga tri godine bio savezni kapiten-selektor Fudbalskog saveza Jugoslavije. Najveći selektorski uspeh ostvario je 1968. godine u Italiji na Evropskom prvenstvu kad je tim predvođen Draganom Džajićem bio vicešampion.

Velika ljubav pored fudbala, bila mu je i novinarstvo, pa je još za vreme aktivnog igranja bio komentator beogradskog "Sporta", da bi se kasnije potpuno posvetio žurnalistici radeći u magazinu "Tempo" u kome je i nakon penzionisanja 1983. godine, ostao aktivan. Od 1983. posvetio se aktivno volonterskom radu u Crvenoj zvezdi gde je dugo bio član rukovodstva i u dva mandata predsednik Skupštine kluba. Bio je aktivan u Savtu kluba i sekciji veterana.

Od 21. decembra 2014, odlukom Skupštine kluba a na predlog navijača, stadion Crvene zvezde nosi ime Rajko Mitić. Od 18. novembra 2017. ispred stadiona postavljena je i bista prve Zvezdine zvezde, a ulica u nadomak stadiona nosi njegovo ime.

Foto: MN Press

Najnovije vesti


×