{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
I, ko je prevario Paola dal Pina da uđe u ovaj osinjak
CAPUT MUNDI: Italijanska 4S za spas Kalča

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Samo Skaj Seriju A spasava”, mogao bi da bude slogan za aktuelnu krizu u italijanskom fubalu i sportu prouzrokovanu virusom korona. Televizijska prava donose timovima elitne italijanske fudalske lige 1.340.000.000 evra, a najveći deo sume otpada na italijansku ispostavu Skaja. U finansijskom kolaču prihoda klubova Serije A na televizijska prava otpada od 40 odsto pa naviše, što čini timove italijanskog prvenstva relativno imunim na aktuelnu vanrednu situaciju. Da bi posledice ostale limitirane, neophodno je da se normalnost vrati na italijanske stadione u aprilu. U slučaju da vanredna situacija potraje do maja, odnosno kraja prvenstva, sa utakmicama iza zatvorenih vrata, i najbogatiji u Seriji A bi se našli u veoma nezavidnoj situaciji: televizijski i sponzorski ugovori za sledeću sezonu bi bili redimenzionirani.  

Prodaja ulaznica je važan izvor prihod, zajedno sa pratećim aktivnostima, uključujući robu sa logom kluba, prodaju hrane i pića, organizaciju marketinško-propagandnih akcija. Razlika je u tome što se i na klubove preslikavaju pravila svakodnevnog života: za bilo kog milionera je veliki gubitak da mu „ispari“ nekoliko stotina hiljada evra, ali će da ga preživi bez problema, dok je za manje imućne ljude i par stotina ili hiljada evra nepredviđenih troškova ili izostale zarade, često nepremostiv problem.

Vanredno stanje pogubnije deluje na nizerazredne klubove ili tzv. manje sportove, poput košarke, odbojke, ragbija, vaterpola koji dobijaju mrvice od televizijskih prava i preživljavanje baziraju na prodaji ulaznica, sponzorskim ugovorima, prodaji hrane i pića, te pratećim akcijama koje uključuju interakciju između igrača i kluba sa navijačima i simpatizerima. Za klubove Serije B i Lege pro u fudbalu ili košarkaške i odbojkaške prvoligaše igranje iza zatvorenih vrata, na kratak, a kamoli srednji i dugi rok, postaje finansijski neizdrživo i vodi ka bankrotu. Procenjuje se da bi 75 odsto klubova bilo pred gašenjem i mogli bi da prežive samo uz investicije mecena ili pomoć države.

Drugim rečima, pomenuti klubovi ne bi imali nikakve prihode, a rashodi bi bili gotovo isti: plate za igrače i stručni štab i svi drugi troškovi za vođenje jednog kluba, od bazičnih do gostovanja i organizovanja utakmica. Ovde ne bi trebalo imati u vidu samo fudbalske milionere: njih je tek par stotina, dok desetine hiljada drugih ljudi direktno ili indireknto radi za normalne plate.

Fudbalska industrija u Italiji obrće više od 3.000.000.000 evra. Procenjeno je da bi sa aktuelnim planom igranja utakmica iza zatvorenih vrata tokom marta, gubici klubova iznosili ukupno oko 300.000.000 evra, uključujuci i utakmice u evropskim takmičenjima. Nekoliko uticajnih eksperata za fudbal i biznis su već predložili da se izgubljena zarada klubovima nadoknadi ili kroz poreske olakšice ili kroz preusmeravanja novca koji država uzima na ime poraza od kompanija za klađenje i igranje na sreću. U državnu blagajnu se svake godine slije više od 200.000.000 evra na ime poreza, koji otpada na klađenje fudbalskih utakmica. Treće rešenje je da i fudbalska industrija stane u red za nadoknadu štetu kad italijanska vlada počne da deli kolač od 3.600.000.000 evra, namenjen sprečavanju negativnih efekata epidemije. 

Dodatni problem za italijanski fudbal je što je, baš kao i italijanska država, prezadužen. Kalčo vrti više od tri milijarde evra godišnje, ali dugovi profesionalnih klubova premašuju četiri milijarde evra. Što duže bude trajalo vanredno stanje, to će za klubove Serije A biti teže da ispregovaraju povećanje prihoda od televizijskih prava, ali i nove sponzorske ugovore za sledeću sezonu, što bi dodatno otežalo njihovu finansijsku poziciju.  

Aktuelnoj situaciji u Kalču su doprinele i kontradiktorne i konfuzne odluke FS Italije i Zajednice prvoligaša koje su otvorile vrata za manipulacije, ali i teorije zavera i optužbe koje su dodatno degradirali sliku o Seriji A. Novi predsednik Zajednice prvoligaša Paolo dal Pino se nije najbolje snašao u toj ulozi. Moglo bi se reci da su Dal Pina na tanak led navukli njegovi „sponzori“ u trci za prestižnu funkciju: Lacio, Roma, Juventus i Milan. Iako je reč o menadžeru sa savršenom biografijom, upravljanje Serijom A sa 20 klubova nema dodirnih tacaka sa vođenjem najvecih kompanija na čijem čelu je bio Dal Pino. Fudbal jeste industrija, ali sui generis u kojem vladaju drugačija pravila.

Dal Pinova odluka da se neke utakmice Serije A igraju iza zatvorenih vrata, a druge sa publikom i to uz prisutvo publike iz krajeva u kojima su zbog epidemije virusa korina odlozeni mečevi ili predviđeni susreti bez publike, najblaze rečeno je nerazumna. Sve je kulminiralo odlaganjem utakmica nekoliko sati pre početka i opravdanjem da se Derbi Italije, Juve – Inter, pomeri za 24 sata, kako bi mogao da se igra sa publikom. Posebno je bilo trapavo i providno obrazlozenje Dal Pina da je zeleo da zaštiti italijanski fudbal od brukanja da se igra Derbi Italije bez publike, dok na krcatom „Santjago Bernabeu“ Real Madrid i Barselona igraju El Klasiko.

Odbijajuci da pribegne instrumentu igranja mečeva iza zatvorenih vrata, kako se ne bi zamerio „sponzorima“ - Juventus ce izgubiti više od 5.000.000 evra zbog igranja iza zatvorenih vrata sa Interom - Dal Pino je doveo u pitanje regularnost Serije A. Nije tajna da čelnici Zajednice prvoligaša javno navijaju da Inter osvoji Ligu Evrope, dok se intimno mole Bogu da Nerazuri ispadnu što pre kako se ne bi došlo u situaciju da meč Inter - Sampdorija ne može da se odigra, jer nema slobodnog datuma. Nervozu dodatno podiže cinjenica da se ne bori samo Inter za Skudeto, već se i Sampdorija nalazi u jeku trke za spasavanje prvoligaškog statusa. Štaviše, mnogo je verovatnije da zaostali meč Inter - Samp bude odlucujući u borbi za opstanak nego za titulu.

Italijanska vlada je izvadila kestenje iz vatre odlukom da zabrani održavanje svih sportskih manifestacija do 30. marta osim kada se one održavaju bez publike. To Dal Pina, ipak, nije spaso da ga predsednik Intera Stiven Žang frontalno napadne i nazove „najvecim i najmračnijim klovnom ikad“ zbog nesposobnosti da obezbedi jednake uslove za sve timove u Seriji A i regularnost prvenstva. U svetu objava na društvenim mrezama i agresivne komunikacije, Dal Pinovo „bežanje“ od novinara na zadnja vrata zgrade nacionalnog olimpijskog komiteta, posle sastanka Zajednice prvoligaša, poraz je koji ni uspešan ishod tužbe protiv Žanga redovnim sudskim organima ne bi popravio. Šlaga na tortu je stigao u otvorenom pismu glavnog i odgovornog urednika Korijerea delo sporta Ivana Zazaronija koji mu je postavio jednostavno pitanje: „Ko te prevari da udeš u ovaj osinjak?“.

Piše: Željko Pantelić

Najnovije vesti


×