{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Buongiorno Italia: Serija A u dugovima do guše, prelazni rok do oktobra

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 11
Nastavak sezona prva je tema na Apeninima
Buongiorno Italia: Serija A u dugovima do guše, prelazni rok do oktobra

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sportska štampa u Italiji stavlja pod lupu finansijske (ne)prilike klubova u Seriji A. Gazeta piše o akumuliranom dugu od dve i po milijarde evra (!) i gubicima od gotovo 300.000.000 evra samo u prethodnoj sezoni. Korijere nastavlja da sledi pistu po kojoj bi sezona mogla čak da se završi na Veliku Gospojinu, usred avgusta, a Tutosport objavljuje intervju sa Mikeleom Uvom, desnom rukom Aleksandra Čeferina, u kome je potpredsednik UEFA otkrio da oni imaju nekoliko planova za privođenje kraju sezone i da su odvojili novac za pomoć nacionalnim savezima u krizi prouzrokovanoj pandemijom korona virusa.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Dve i po milijarde evra. Kako Serija A, toliko zadužena, može da se brani tokom vanrednog stanja zbog korona virusa”, pita se Gazeta na naslovnoj strani. U tekstu se ističe da su pre eksplozije epidemije i prekida sezone, akumulirani dugovi timova iz Serije A dostigli sumu koja je gotovo jednaka svim direktnim prihodima koje imaju klubovi elitnog fubalskog takmičenja u Italiji. Podseća se da su u prošloj sezoni učesnici šamionata inkasirali 2.722.000.000 evra, ali da su troškovi premašili 3.000.000.000 evra i kad se podvuče crta, Serija A je i prošlu godinu završila sa manjkom od 292.000.000 evra.

Najveći minus je registrovao Milan, čak 144.000.000, Juventus je ima jaz između troškova i prihoda od 142.000.000, Roma 116.000.000, Inter malo više od 50.000.000  itd. Te minuse, klubovi su “pokrili” tzv  “plusvalencama” koje često nemaju pokriće u tzv. relanoj ekonomiji budući da je spekulacija velika kada su u pitanju cene igračkih kartona fudbalera. Interesantno je da je samo Atalanta, ne računajući “plusvalence” i bazirajući se samo na prihodima i rashodima završila prethodnu sezonu u plusu: malo manje od 12.000.000 evra. List podseća i da samo tri kluba nemaju dugove prema bankama: Napoli, Torino i Kaljari.

Kairo: Limit je 30 jun. Ako se šampionat nastavi, mora da se završi do pomenutog datuma”, kategoričan je predsednik i vlasnik Torina. Prvi čovek  Granata je opravdava svoju poziciju činjenicom da bi produžetak sezona na jul ugrozio regularnost sledeće sezone. Predsednik Torina je rekao da podržava ideju da se skrešu plate fudbalera: “Ako je ceo sistem u krizi i alarmantnoj situaciji logično je da i fudbaleri snose posledice”.

 “Juve već ima malo blago iskaljeno u Seriji A: Kuluševski i drugovi”, podseća Gazeta da su Bjankoneri već stavili pod ugovor četiri talentovana mlada fudbalera. Njihova komparativna prednost u odnosu na ostale je što već imaju sasvim solidno iskustvo u Seriji A. Osim Šveđanina makedonskog porekla, reč je o Luki Pelegriniju, Mandragori i Romeru. Prema informacijama milanskog dnevnika Kuluševski će biti sigurno deo Juveovog tima u sledećoj sezoni, a dobre šanse da se nađe na listi ima i bek na pozajmici u Kaljariju. Mandragora i Romero bi, prema istim izvorima, mogli da budu upotrebljeni u razmenma sa drugim klubovima ili prodati što bi Juveu osim novca u kasi donelo i pozamašne “plusvalence”, veoma korisne za finansijski fer plej UEFA.

Lukaku u top formi. Inter može da bude miran. Romelu natapa majicu znojem i već uči da postane trener”, napravila je Gazeta reportažu o briselskim danima Belgijanca u dresu Nerazura.

Super Atalanta je već u budućnosti. Svi najbolji igrači su blindirani, uključujući i Gosensa?”, izveštava se da je familija Perkasi već obavila razgovore sa Iličićem, Gomezom i Zapatom i da jedino Gosens može da napusti Bergamo tokom leta. U članku se precizira da sva trojica tenora (Iličić, Gomez, Zapata) imaju ugovore do 2023. godine i da će Atalanta platiti otkup Čelsiju od 15.000.000 evra za Pašallića. Na drugoj strani Gosens će moći da napusti Atalantu samo za veliku svotu novca: najmanje 30.000.000 evra.

CORRIERE DELLO SPORT

Sukob oko odlazaka”, pothranjuje Korijere polemiku između predsednika klubova Serije A koji su zauzeli različite pozicije oko dozvola strancima da se vrate u svoje zemlje dok traje vanredno stanje zbog pandemije. Kao dva dijametralno suportna primera se navode Juve i Inter sa liberalnim pristupom i Napoli i Lacio koji su zabranili svojim fudbalerima da se udalje iz Napulja odnosno Rima.

Opcija da se prvenstvo dovrši, od početka juna do polovine jula, a da se zatim, ako treba, Liga Evrope i Liga šampiona igraju sve do avgusta, dobija sve više poklonika. Problem je što od ukidanja kolektivnog karantina i početka priprema fudbala pa do nastavka šampionata treba barem mesec dana”, citira Korijere mišljenje doktora klubova u  Seriji A.

Liga šampiona i na Veliku Gospojinu”, tvrdi rimski dnevnik da bi UEFA, nacionalni savezi i ECA mogli da postignu dogovor da kompletiraju sezonu, ako treba, igrajući i do polovine avgusta.

Ceo Lacio je uz Lotita”, demantuje Korijere priče da među fudbalerima Nebeskoplavih ima onih koji negoduju i želeli bi da se vrate u svoje zemlje kao igrači Juvea i Intera. “Svi igrači Lacija su u Rimu, niko nije pobegao i niko nije tražio da se vrati u svoju zemlju. Štaviše, Luis Alberto je familiju prebacio iz Španije u Rim. Svi i dalje veruju u skudeto. Svi igrači podržavaju predsednika Lotita u njegovoj borbi da se prvenstvo nastavi jer su uvereni da mogu da osvoje šampionsku titulu”, piše Korijeere.

Palota, potreban je kontinuitet”, poručili su bivši igrači Rome predsedniku kluba da mora da nastavi da planira budućnost kluba kao da će ostati na njegovom čelu još mnogo godina. Gracijani, Đanini, Riciteli, Červone i Moriero su istakli da Roma mora da sačuva najbolje igrače, poput Pelegrinija i Zaniola, i pokuša da zadrži Smolinga. “U iščekivanju Fridkina, predsednik Palota mora da bude ambiciozan  i da ima spreman plan kako za prelazni rok tako i za celu sledeću sezonu”, poručili su bivši asovi Đalorosih.

Klajvert od zlata, razgalio Romu”, posvećuje list reportažu o mladom holandskom fudbeleru koji je u ovoj sezoni napravio velike pomake u sojoj karijeri. “Klajvert je taktički sazreo i sada može da igra i kao ofanzivni plejmejker: u ovoj sezoni je već postigao sedam golova”, zapaža Korijere. Navodi se i da je Fonseka u potpunosti revalorizovao igrača i da će Holanđanin samo za bezobrazno veliku sumu novca moći da napusti Romu. Rimski dnenvik piše i da bi iz Šahtjora, posle Fonseke, mogao da u Večni grad dođe i Kovalenko, 24-godišnjem fudbaleru ističe ugovor sa ukrajinskim klubom i moga bi da obuče dres Rome bez evra obeštećenja.

Ispravno je skresati plate”, kaže u intevjuu za Korijere Raul Albiol. Defanzivac Viljareala i bivši igrač Napolija i Real Madrida smatra da fudbaleri, kao svi ostali, treba da podnesu teret krize u kojoj se našao Stari kontinent.

TUTTOSPORT

Torinski dnevnik otvara današnje izdanje sa potpredsednikom UEFA Mikeleom Uvom.  Drugi čovek evropske kuće fudbale je otkrio da oni imaju nekoliko varijanti za završetak sezone i da će UEFA istrajavati do kraja da se sezona kompletira, kako na nacionalnom tako i na evropskom nivou. “Radimo da spasemo sve i  imamo više dobrih rešenja da u tome uspemo”, izjavio je Uva. Najbliži Čeferinov saradnik je podvukao da je UEFA već odvojila i spremilia novac s kojim će pomoći nacionalnim savezima ali i da će finansijski fer plej ostati na snazi.

Tutosport piše i da FIFA ima nameru da ove godine produži prelazni rok čak do oktobra kako bi pomogla klubovima da prevaziđu krizu zbog pandemije koronavirusa.

Juve - Tonali je velika operacija od koje će imati svi koristi”, izjavio je Alesandro Matri u intervjuu koji je dao Tutosportu. Bivši igrač Juvea i aktuelni centarfor Breše je savetovao mlađeg kolegu Sandra Tonalija da uhvati u letu priliku i pređe u redove Stare dame. “Juve sa Tonalijem ne rizikuje, dobija gotovog i spremnog igrača. Od njegovog transfera će svi imati koristi: Juve, Breša, nacionalna selekcija”, smatra Matri. Član Konteovog Juvea koji je osvojio prvu titulu prvaka posle Kalčopolija je najavio mogućnost da okači kopačke o klin ovog leta.

I Torino je u redu za Bonaventuru”, izveštava se da je i klub predsednika Urbana Kaira zainteresovan za igrača Milana kome ističe ugovor ovog leta. Štaviše, u tekstu se kaže da je trener Granata Longo dao zeleno svetlo rukovodiocima kluba da otvore pregovore sa Minom Rajolom, menadžerom Bonaventure.

Žiru hoće kod Kontea, ali traži trogodišnji ugovor”, navodi Tutosport da francuski reprezentativac ne želi da ostane u Čelsiju jer mu Plavci nude samo jednu godinu ugovora. Ni Inter nema nameru da sa njim potpiše trogodišnji sporazum o saradnji, s obzirom na to da Žiru ima već 33 godine, ali Marota i Auzilio razmatraju mogćnost da se napravi kompromis: dvogodišnji ugovor sa opcijom za treću sezonu.

Milan, napred sa Rangnikom, ali njegova uloga ostaje rebus”, piše torinski list da bi nemački stručnjak mogao ovog leta da preuzme ulogu samo tehničkog direktora sa Stefanom Piolijem na klupi. Taj scenario je sasvim izvestan ako se sezona produži do jula ili avgusta u suprotnom, ako se sve okonča do 30. juna, Rangnik će, prema prvobitnim planovima, biti trener i tehnički direktor istovremeno.

Piše: Željko PANTELIĆ

11
Komentarišite kao: ili se registrujte
Uslovi objave komentara

Najnovije vesti


×