{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Buongiorno Italia: Serija A - novi scenario: Nastavak u junu, Liga šampiona i Liga Evrope u julu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 5
Tutosport najpesimističniji ovog jutra, po torinskom dnevniku, prvenstvo neće biti nastavljeno
Buongiorno Italia: Serija A - novi scenario: Nastavak u junu, Liga šampiona i Liga Evrope u julu

(Od dopisnika MOZZART Sprota iz Rima)

Tri italijanska sportska dnevnika izveštavaju na potpuno različite načine o jučerašnjem sastanku čelnika klubova u Seriji i predviđaju različite scenarije za ovu sezonu. Gazeta piše da ako se ne nastavi prvenstvo do kraja maja sve pada u vodu, Korijere tvrdi da je postignut dogovor da se šampionat nastavi u junu i igra do polovine jula, a zatim Liga šampiona i Liga Evrope dok je Tutosport najpesimističniji ovog jutra, po torinskom dnevniku, prvenstvo neće biti nastavljeno.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Serija A u opasnosti. Ako se ne nastavi sezona u maju, prvenstvo može da otpadne”, upozorava Gazete ispod zaglavlja donoseći priču sa jučerašnjeg sastanka predsednika klubova Serije A i čelnika FS Italije. Na unutrašnjim stranama se kaže da će vanredno stanje diktirati sledeće korake i da zbog toga nije moguće napraviti alternativni kalendar. U svakom slučaju, milanski dnevnik je uveren da će sezona biti završena ako se ne nastavi do kraja maja.
“Bez utakmica, klubovi ne plaćaju: dve ideje za rezanje plata”, naslov je članka u kome se podvlači da je prvo potencijalno rešenje da fudbaleri ne dobiju plate za periodu u kome je prvenstvo bilo suspendovano, a drugo podrazumeva smanjivanje godišnje plate za određeni procenat koji bi bio usaglašen između igrača i klubova.

“Juve, krenula nova decenija, a tu su još BBC: Bufon, Bonuči i Kjelini (Chiellini) zajedno za Ligu šampiona”, piše Gazeta da tri senatora Bjankonera nemaju nameru da okače kopačke o klin pre nego što sa Bjankonerima osvoje pehar sa velikim ušima. U tekstu se navodi da je Bonuči obnovio ugovor sa Starom damom koji ga, praktično, vezuje do kraja karijere, a da će Bufon i Kjelini produžiti svoje ugovore na još godinu dana kako bi uspeli da realizuju cilj koji jure već 10 godina.

“Inter, a sad svi kućama. Eriksen i Lukaku predvode egzodus igrača Nerazura daleko od žarista virusa”, izveštava milanski dnevnik da su se Danac i Belgijanac pridružili Brozoviću, Handanović, Mozesu, Jangu i Godinu koji su takođe odlučili da period pandemije provedu u svojim domovinama. U tekstu se kaže da u Interu nemaju ideju kada bi sezona mogla da bude nastavljena i da igrači nisu dobili rok do kada moraju da se vrate.

“Ibra – Milan, smrzavanje. Ima li budućnosti? Zlatan misli da ne, oproštaj se približava”, naslov je članka u kome se kaže Šveđanin ima mnogo nedoumica i malo sigurnih odgovora.
“Malo je izvesno da Ibra odluči da ostane još godinu dana u Milanu”, tvrdi Gazeta. Glavni motiv za povlačenje je redimenzioniranje Milana i otvaranje novog ciklusa sa mladim fudbalerima. Scenario u kome Ibrahimović ne vidi sebe.

“Tokio 2021: Nas će biti”, prenosi Gazeta izjave italijanskih sportista koji pozdravljaju odluku MOK-a da odloži Ollimpijske igre. Federika Pelegrini i Aleks Zanardi koji imaju nameru da se oproste od takmičenja na sledećoj Olimpijadi odnosno Paraolimpijskim igrama, kažu da se njihovi planovi ne menjaju: ”Da su odložili Olimpijadu za 2022. godinu moja karijera bi bila završena, ovako sa Olimpijskim igrama sledeće godine želim  još više da u Tokiju stavim tačku na moju karijeru”, izjavila je Federika Pelegrini, živa legenda italijanskog ženskog plivanja.

CORRIERE DELLO SPORT

“Skudeto u 45 dana”, objavljuje Korijere planove za završetak započete sezone. U tekstu se kaže da su se najveći klubovi u Evropi i UEFA dogovorili da se nacionalni šampionati završe do 15. jula, a da se onda u dve nedelje završe Liga Evrope i Liga šampiona. Takođe se kaže da je predsednik Juventusa i ECA (Asocijacija evropskih klubova) Andrea Anjeli lično postigao dogovor sa čelnicima UEFA. Postignuti dogovor omogućava da se šampionati završe čak i ako se nastave početkom juna, a sa formulom da se evropskih kupovi igraju u drugoj polovini jula svi klubovi bi bili stavljeni u ravnopravni položaj imajući u vidu da su prvenstva u različitim fazama na Starom kontinentu.

“Provalija od 800.000.000 evra”, naslov je teksta u kome se objašnjava zašto klubovi Serije A insistiraju da se sezona završi i da je UEFA shvatila da bi čitav fudbalski sistem bio ugrožen ako se sezona ne bi privela kraju. Čak i pod uslovom da se igra tokom jula. Takođe se podvlači da će eventualno definitivno zatvaranje sezone staviti pod veliki znak pitanja i početak sledeće sezone 2020/21.

Na unutrašnjim stranama Korijere je izračunao da će prevremen završetak sezone koštati Lacio najmanje 30.000.000 evra. Međutim, tvrdi Korijere, finansijsko stanje Nebeskoplavih je toliko solidno da predsednik Lotito može sebi da dozvoli luksuz da zadrži sve najbolje igrače, pošto Lacio neće morati da prodaje igrače kako bi sredila godišnji bilans.

“Smoling, nada je produžetak pozajmice”, stavlja Korijere do znanja da engleski fudbaler, u novonastaloj situaciji, može da ostane u Romi samo ako mu Junajted produži pozajmicu. “Roma nema mogućnost da investira u kupovinu Smolinga. Petraki pregovara sa Junajtedom oko produžetak pozajmice ali klub iz Mančestera već ima na stolu ponudu Arsenala”, izveštava Korijere da je Smoling sve bliži povratku u Premijer ligu.

“Napoli sprema revoluciju”, naslov je velike analize sledećih poteza predsednika Aurelija de Laurentisa na fudbalskoj pijaci. Prema pisanju Korijerea na izlaznim vratima Kastel Volturna su Kaljehon, Junes, Milik, Ljorente i Lozano dok su na ulaznim kapijama Boga, Jović, Petanja, Mateta i Moron.

TUTTOSPORT

“Dramatičan samit Zajednice prvoligaša: Kraj igre!”, pesimistički je naslov Tutosport na osnovu njihovih informacija sa sastanka predsednika klubova Serije A. “U klubovima raste strah da je šampionat već završen. Polemika Anjelija i Lotita. Predsednik Juvea odgovorio kolegi iz Lacija: Sad si postao i virolog?”, prenosi torinski dnevnik detalje sa jučerašnjeg sastanka. U tekstu na unutrašnjim stranama pod naslovom “Serija A u strahu i pored toga što FS Italija otvara mogućnost da se igra posle 30 juna”, se navodi da je gazda Lacija Lotito izašao sa optimističnim stavom da je epidemija krenula ka silaznoj liniji i da ga njegovi prijatelji eksperti za viruse i epidemije uveravaju da prvenstvo može da se nastavi u maju. Na tu optimističku izjavu Lotita je odgovorio ironično Anjeli: ”Pa da, sad si postao i ekspert virolog”.

“Sada je zvanično: Juve - Inter, povraćaj novca za vlasnike ulaznica”, piše Tutosport da je Stara dama odlučila da obešteti svoje navijače sa godišnjim ili kupljenim kartama za Derbi Italije koji se igrao pred praznim tribinama.

“Juve, Gabrijel Žesus je igrač za tebe”, to je mišljenje desetorice menadžera, bivših igrača i fudbalskih funkcionera na anketu Tutosporta sa pitanjem koga bi Bjankoneri trebalo da angažuju. Učesnici u anketi, od Takinardija i Takonija do Perinetija i Mirabelija smatraju da je razmene Pjanić-Ikardi veoma rizična za Juve, a da Pogba u ovoj situaciji i pod aktuelnim uslovima košta tropo. Oko imena Gabrijela Žesusa su se svi složili da bi bio idealno pojačanje za napad Juvea.

“Konte gotovo kao Murinjo, samo je Portugalac imao bolji učinak u debitantskoj sezoni na klupi Intera”, naslov je priče u kojoj se na osnovu brojeva dokazuje da je Antonio Konte uradio dobar posao u ovoj sezoni sa Nerazurima. U članku se podseća da je samo Murinjo u premijernoj sezoni imao više bodova posle 25 kola (59) od Kontea koji je uknjižio 54, na trećem mestu je Kuper sa 52.

“Bonaventura bira sam svoju budućnost”, donosi torinski list priču o igraču Milana kome ističe ugovor u junu. “Milan okleva da predloži nastavak saradnje. Lacio, Fjorentina i Napoli ga obrađuju da prihvati njihovu ponudu”, navodi list. U članku se kaže da je Lacio najozbilniji u pregovorima ali i da su Napoli i Fjorentina i dalje u igri.

Piše: Željko PANTELIĆ

×