{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Uprava kluba iz predgrađa Madrida odbija da sedne za pregovarački sto, zato Barselona planira da plati otkupnu klauzulu
Brajtvajt potpisuje, a gde je pravda za Leganes?

Odlukom La Lige da Barseloni omogući dovođenje napadača sa tla Španije van prelaznog roka, odnosno pošto je postalo jasno da će Usman Dembele sa terena biti odsutan narednih šest meseci, praktično svi klubovi Primere dovedeni su u podređen položaj, odnosno u poziciju gde vlada "zakon jačeg".

Bilo je samo pitanje koga će Barselona direktno da oslabi - da li Sosijedad za Vilijana Žozea, Alaves za Lukasa Pereza, Betis za Lorena, Hetafe za Anhela ili Đironu za Stuanija. Izbor je na kraju pao na Martina Brajtvajta iz Leganesa. Situacija je prilično jasna i istu smo razradili još u utorak - klub iz predgrađa Madrida ne namerava da sedne za pregovarački sto, a Barselona neće samo da se kurtoazno smeška i čeka da se neko odluči da pusti svog igrača u trenutku kada i joj gori pod nogama jer je van stroja i Luis Suarez, najverovatnije do kraja sezone... Problematika je sledeća - u španskom klupskom fudbalu odavno važi pravilo da svi fudbaleri imaju jasno istaknutu otkupnu klauzulu i njom su prodavci praktično onemogućeni da odbiju kupca, jer ako se ta klauzula aktivira, više ništa ne zavisi od njih. Već od igrača čija je klauzula aktivirana. 

U ovoj trenutku, najprostije objašnjeno, Leganesu ništa ne znači to što neće da pregovara sa Barselonom, jer ako je i dalje aktuelni prvak Španije spreman da plati 18.000.000 evra za Brajtvajta, sve ostalo je samo formalnost. Pošto danski reprezentativac ne želi da propusti šansu kakva se ukazuje jednom u životu, katalonski mediji već uveliko najavljuju da će potpis biti deponovan još tokom dana. To dalje znači da će Leganes faktički u istom prelaznom roku ostati bez dvojice napadača. 

Podsetimo, Jusef en Nesiri je zimus potpisao za Sevilju u transferu vrednom 20.000.000 evra, a ako ode i Brajtvajt, Leganes bi automatski mogao da bude u velikom problemu. Jer, trenutno se grčevito bori za opstanak, sa dva boda manje od Selte kao prvog tima iznad crte. Pošto je Leganes već ostao bez mogućnosti da odbije Barselonu, postavlja se pitanje – gde je pravda za mali klub iz Madrida?

Leganes, to treba istaći, NEMA pravo da naknadno dovede zamenu za Brajtvajta! Dakle, pored toga što ne može da odbije Barselonu, ne može ni da nadoknadi veliki gubitak u trenutku kada klubu opstanak u eliti visi o koncu!

Prema navodima iz Katalonije, Barselonini direkrtori Ramon Planes i Erik Abidal planiraju danas još jednom da se sastanu s ljudima iz Leganesa, u pokušaju da dogovore transfer koji bi zadovoljio obe strane, ali ako s druge strane ne bude adekvatnog odgovora, klauzula će biti aktivirana. Oni su se već u utorak sastali sa Brajtvajtovim agentom Alijem Dursunom, inače zastupnikom i Frenkija de Jonga, a ubrzo su dogovorili sve detalje lične saradnje. Ugovor će biti potpisan do juna 2023. godine, a Brajtvajt će imati mogućnost da se do kraja sezone adaptira na nov tim. U slučaju da ne bude uspeo da se nametne Setjenu, postoji mogućnost da ubrzo bude prodat dalje. Tako da bi njegov boravak u Kataloniji mogao da bude oročen na samo četrnaest utakmica u Primeri, jer za Ligu šampiona ne može da bude registrovan.

Ceo transfer mogao bi najkasnije da bude završen u četvrtak, mada je Barselonina ideja da se posao završi što pre, kako bi Brajtvajt bio na raspolaganju Kikeu Setjenu već za meč protiv Eibara narednog vikenda.

Setjen će svakako dobiti napadača kakvog je želeo – klasičnog centarfora s raznovrsnim napadačkim arsenalom. To je trebalo da bude Vilijan Žoze, ali kako je njegova otkupna klauzula drastično veća, odnosno čak 70.000.000 evra, Brajtvajt je došao kao mnogo logičnije prelazno rešenje.

Surovi kapitalizam ponovo odnosi pobedu, a pravde za Leganes nema...

Foto: Reuters

×