{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Borba za spas fudbala: Uefa ukida FFP na godinu dana, Englezi se bore za Siti, Nemci za siromašne

/ Izvor: mozzartsport.com
Da li će korona virus promeniti fudbal?
Borba za spas fudbala: Uefa ukida FFP na godinu dana, Englezi se bore za Siti, Nemci za siromašne

Sep Blater je od Fife napravio ozbiljnu kompaniju, Premijer liga i Skaj su fudbal pretvorili u industriju za štampanje para i već decenijama su TV prava osnov na kome počivaju najveći svetski klubovi. Međutim, korona virus bi mogao ceo sistem da poruši kao kulu od karata, pa se u najrazvijenijim fudbalskim zemljama sveta upinju ne bi li spasli šta se spasti može.

Ugroženo je mnogo toga. Ne samo manji klubovi iz najjačih liga, koji su već izrazili bojazan da će bez novca od TV prava – jer poslednja tranša neće stići ako ne bude utakmica i prenosa – izvesno bankrotirati. Ali nisu samo oni u panici. I veliki klubovi su već potrošili budžet za ovu godinu misleći da je on siguran. Ispostavilo se da ništa danas nije sigurno. Stoga su, piše Mundo Deportivo, najbogatiji već krenuli da vrše pritisak na Uefu da bar privremeno odustane od finansijskog fer-pleja ustanovljenog kako bi sprečio timove da se previše zadužuju i zavise od novca vlasnika.

Udeo gazda u kreiranju budžeta tako je ograničen na nekoliko miliona evra godišnje, a kako se u fudbalu danas vrte stotine miliona to je samo delić prihoda. Međutim, kako će ovog leta zarada izvesno trpeti – ne samo od izostanka para od TV prava, već i od prodaje igrača, a ako se lige ne nastave i od nagrada za sportske rezultate – ideja najvećih je da Uefa u narednih godinu dana suspenduje finansijski fer-plej i pride dozvoli klubovima još jednu dodatnu sezonu da srede računovodstvene knjige.

Prema Mundovim navodima peticiju je potpisala i Barselona, a Uefa je već osnovala radnu grupu da istraži predlog. Problem je naravno taj što bi klubovi sa superbogatim gazdama – ko je rekao Mančester Siti i Pari Sen Žermen? – mogli da ovu situaciju iskoriste da u kase upumpaju toliki novac da to opet ne bila ravnopravna trka.

Međutim, sad nije vreme da se gledaju sitni interesi, tako bar smatraju oni najveći, sve zalagajući se za borbu za spas fudbala. I ne ostaju samo na rečima. Dejli mejl navodi da je, uprkos tome što su engleski klubovi uglavnom bili za izbacivanje Sitija iz Evrope zbog kršenja fer-pleja, sada osam od 10 najbolje plasiranih premijerligaša – izuzeti su Šefild junajted i sam mančesterski tim naravno – zaleglo za odbranu Građana. Svi traže da se izvršenje kazne odloži dok Sud za arbitražu u sportu ne odluči o Sitijevoj žalbi što bi verovatno značilo da bi Građani mogli da naredne sezone igraju u Ligi šampiona, a to bi im mnogo značilo da se finansijske oporave od uticaja pandemije korona virusa.

U akciju su krenuli i Nemci. Uprava Bundeslige je odlučila da deo od prodaje TV prava, reč je o 45.000.000 evra isprva planiranih za strategijske projekte, recimo osnivanje Bundesliga televizije, rasporedi klubovima. Od te sume 12.500.000 evra je trebalo da zbirno pripadne učesnicima Lige šampiona iz ove sezone: Bajernu, Borusiji, Lajpcigu i Bajeru iz Leverkuzena. Svi oni su se ipak odrekli tog novca i pride dodali 7.500.000 evra, pa će oni manji klubovi dobiti okruglo 20.000.000 neplaniranog novca da ublaže posledice krize.

(FOTO: Reuters)

Najnovije vesti


×