{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Trči kao navijen, deli lopte kao rukom, plaćen samo 400.000 evra...
Beli Kante

Neke karijere se mimo volje sportista razvijaju sporije. Ko je mogao ruku u vatru da stavi leta 2015. u procenu da će Engolo Kante postati jedan od najboljih defanzivnih vezista planete? Napunio je 24 godine, znala ga je samo bliža rodbina, gulio je fudbal u nižim rangovima takmičenja (Treća, pa Druga liga Francuske) i ama baš ništa nije upućivalo na zaključak da će se posle samo jedne sezone u Ligi 1 otisnuti na Ostrvo, pokoriti ga u nezaboravnom jurišu Lestera do pehara Premijer liga, isto uraditi i sa Čelsijem, da bi kvalitet uobličio leta 2018. postavši prvak sveta na Mundijalu u Rusiji. Od Treće lige do Zlatnog globusa sa pet godina!?

Zato pomen imena Baptista Santamarije teško da može da izazove emocije čak i kod pasioniranih ljubitelja fudbala. Momak je 9. marta proslavio 25. rođendan (u Srbiji bi ga proglasili za matorog), igra u Anžeu, daleko je od pozicije koja vodi u evropska takmičenja, na prvi pogled deluje da takvih ima na „kilo“...

NIKARAGVA 1, 02.00: (3,70) Real Madriz (3,20) Dirangen (2,00)

Samo na prvi pogled. Ispod površine krije se odgovor na pitanje zašto su mu stručnjaci i skauti skrojili nadimak – Beli Kante.

Vest Marke da Santamariju na radaru drže dva španska kluba više je od protokolarne. Nisu Real i Barselona (još), nije ni Atletiko, ali jesu Sevilja i Viljareal, dokazani lovci na talente, sposobni da kupe igrače koji prolaze „ispod radara“, razigraju ih, stave u izlog i prodaju po većoj sceni od nabavne. Pogotovo to važi za Sevilju, pošto su sposobnosti sportskog direktora Monćija nadaleko poznate (Ben Jeder, Vitolo, Gameiro, Enzonzi, Negredo). A i Viljareal je ušao u taj krug, jer je poslednjih godina afirmisao igrače poput Rodrija, Bakambua, Ekambija, Fornalsa, Kastiljeha...

Zašto dva španska tima žele Baptista Santamariju?

Možda zato što brojevi kažu da je najbolji zadnji vezni Lige 1. U dosadašnjem toku sezone odigrao je svaku od 28 utakmica (samo jednom zamenjen), po meču istrči prosečno 12,3 kilometra, a ukupno je od avgusta do danas prevalio 442,8 kilometara. I to u Francuskoj, jednog od fizički najzahtevnijih liga Evrope. Kao da je navijen.

Treneri će reći „šta je tračanje ako ne znaš gde se krećeš?“. Sva je prilika da Santamarija zna, pa je vodeći u kategoriji osvojenih lopti (takozvanijih, ničijih), dobio je 60 odsto svih duela (drugi na listi je Luka Tusar sa 52), a Lionovog prvotimca koga je Hera kupila za 25.000.000 evra i ostavila na pozajmici do kraja sezone „šije“ i po procentu uspešnih dugih lopti (67%:54%). Da je razvio smisao za igru potvrđuje podatak da se Anžeov prvotimac nalazi na trećem mestu fudbalera sa najviše preciznih pasova u završnoj trećini terena u Ligi 1: ispred su samo Marko Verati (141) i Idrisa Gej (121) iz Par Sen Žermena. Baptista je na koti 115. A igra u timu kome napad nije jača strana. Primera radi, iza sebe je ostavio Tijaga Mendeša iz Liona (111) i Vilana Siprijena iz Nice (103), čije ekipe se bore za evropske ulaznice.

Sa takvim brojkama nije ni čudo što u Anžeu trljaju ruke, svesni da imaju potencijalni grumen zlata na raspolaganju. Jedino što sad u klubu sa zapada države nema više Olivija Pikea. Sportski direktor je pre neki dan podneo ostavku, iako je u prošlosti za mali novac dovodio igrače koji će značajno napredovati. Primera radi, njegov izum je Karl Toko Ekambi doveden za okruglo 1.000.000 evra, pre nego što je eksplodirao u Viljarealu. Nešto skuplje je plaćen sadašnji Lionov vezista Džef Rejne Adelaid (1.600.000), pronašao je za sitniš i Flavijena Tiata (300.000 evra, sad u Renu), dok je Santamariju platio Turu 400.000 evra.

Danas, Baptista Santamarija vredi više od 10.000.000 evra. Bar je toliko letos glasila ponuda Aston Vile. Prvu, postavljenu na 7.000.000 Francuzi su odbili, klub iz Birmingema se vratio pred kraj letnjeg prelaznog roka sa 3.000.000 evra više i šest puta većom platom za igrača u odnosu na ono što ima u Anžeu. Nije vredelo. Baš kao ni pokušaji Vest Hema i Evertona. „Ne“ se čulo još  2018. kad je Fjorentina tražila naslednika Milanu Badelju. Raspitivao se i Napoli, ali je morao da se okrene drugim opcijama, pa je doveo Lobotku iz Selte i Demea iz Lajpciga.

U međuvremenu se pisalo o interesovanju Liona, Lila i Rena, što bi svakako bio napredak za 24-godišnjeg vezistu, ako želi da gradi karijeru korak po korak. Mada, sa ovim brojkama verovatno i sam shvata da je zaslužio više, jaču ligu, bolji ugovor, borbu za trofeje...

Pogotovo što se šuška daće ga selektor Didije Dešan uvrstiti na sledeći spisak reprezentacije Francuske. Da pored Engola zaigra i – Beli Kante.

(FOTO: © AFP, Reuters)

×