{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Bedan potez Kraljevskog kluba: Otpuštena legenda da se uštedi na troškovima

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 13
Opravdanje je virus korone
no_image.png
(©AFP)

U jeku pandemije korona virusa kada se čovečanstvo bori za zdravlje i bezbednost, očekivalo se da isplivaju i oni koji će se boriti za novac i svoj džep. U slučajevima malih i siromašnih, razumljivo. U slučaju nečega što sebe zove Kraljevskim klubom i spada u red bogate aristrokratije, bedno i bezobzirno. Štaviše, providno i tužno...

Kraljevski klub belgijskog fudbala, slavni Anderleht iz Brisela, je povukao potez zbog kojeg se zgadio dobrom delu svojih navijača. Saopšteno je da otpušten pomoćni trener Par Zeterberg kako bi se uštedelo zbog očekivanog finansijskog minusa izazvanog pandemijom virusa korone.

Anderleht je tako odlučio da iskoristi situaciju i vanredne zakone koji kažu da može da otpušta ljude bez plaćanja propisanog obeštećenja. I uručio je otkaz Zeterbergu pod opravdanjem da mora da kreše troškove.

Budžet Anderlehta za ovu fiskalnu godinu iznosi preko 50.000.000 evra, dok je Zeterbergova godišnja plata 320.000 evra. I manja je od plata brojnih igrača, klupskih funkcionera i glavnog trenera. Biće da je nešto drugo posredi...

Par Zeterberg je klupska legenda i jedan od najvoljenijih igrača u istoriji kluba. U Anderleht je došao 1989. godine i u tri mandata proveo u klubu 11 sezona odigravši blizu 400 utakmica u svim takmičenjima. Stranac je sa najvećim brojem mečeva u istoriji kluba. Bio je talentovan vezista kojeg su navijači obožavali, a proletos se u klub vratio kao pomoćni trener kako bi klupsko rukovodstvo tim popualrnim potezom makar na momenat smirilo nezadovoljstvo navijača zbog lošeg rada i rezultata.

Međutim, ubrzo posle toga je za trenera/igrača imenovan Vensan Kompani koji od početka nije imao dobar odnos sa Zeterbergom i trudio se da ga marginalizuje i distancira od bilo kakvih odluka. Kako je Kompani radio, pokazali su rezultati pa je Anderleht posle nekoliko meseci morao da dovede pravog trenera Frenkija Verkauterena.

U trenutku prekida sezone zbog korona virusa, Anderleht je kolo pre kraja bio u nemogućoj poziciji da obezbedi plasman u plej-of. Što dovoljno govori na kakve je grane spao...  
„Očigledno da sam iznenađen. Nisam ovo očekivao... Kako bilo, prihvatam odluku kluba. Šta drugo mogu da uradim? Uprava mi je objasnila zašto sam višak. Bilo je to lepo iskustvo za mene, voleo sam taj posao i imao dobar odnos sa igračima i stručnim štabom. Bar ja tako mislim. Što se odnosa sa Kompanijem tiče, pričali smo, ali to će ostati između nas“, rekao je Zeterberg.

Anderleht je ovim potezom navukao gnev navijača koji od uprave traže odgovornost za očajnu sezonu i ne žele da prihvate svaljivanje krivice na pomoćnog trenera, a još manje njegovo otpuštanje pod izgovorom uštede troškova. Ne rade to ni mnogo manji i siromašniji klubovi od Anderlehta.

(FOTO: AFP)

Najnovije vesti


×