{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Barsa kresanjem plata štedi 14.000.000 mesečno, igrači odvojili još 2% za otpuštene

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Sve skupa će dakle za vreme trajanja krize primate svega 28 odsto od plate
Barsa kresanjem plata štedi 14.000.000 mesečno, igrači odvojili još 2% za otpuštene
(©AFP)

Barselona je tražila od igrača da prihvate smanjenje plata od 70 odsto, svlačionica je mogla da zateže. Jer klub je po slovu zakona mogao da se pozove na tzv. ERTE propis koji svakom poslodavcu dozvoljava da u vremenima krize zaposlenima uruči privremeni otkaz. U periodu od narednih 180 dana privremeno otpušteni imaju pravo na 70 odsto od plate. To pravilo je masovno korišćeno nakon svetske ekonomske krize 2008. godine. Ipak, s obzirom na plate fudbalera jasno je da su Španci po svaku cenu želeli da izbegnu taj scenario i srećom – igrači nisu pravili problem, otkriva predsednik Blaugrane Đozep Marija Bartomeu u intervjuu za Mundo Deportivo.

Istina, bilo je disonantnih tonova od pojedinaca, ali nisu neimenovani buntovnici mogli protiv senatora u svlačionici.
U petak, 20. marta, izvršni direktor Oskar Grau i ja smo organizovali video konferenciju sa Mesijem, Busketsom, Pikeom i Serđijem Robertom i rekli smo im da želim da se fiksni deo plate smanji, ne onaj promenjivi. Odmah su pristali”, hvali ekipu Bartomeu, uveren da će uskoro postići dogovor i sa košarkašima, pošto u timu Svetislava Pešića i dalje ima onih koji ne žele da se odreknu baš 70 odsto plate.

Zna se da Nikola Mirotić nije pravio problem, ali nisu baš svi u košarkaškom klubu složni.
To je manjina koja još razmišlja i ubeđen sam da će pre nego kasnije i oni prihvatiti na smanjene plata. Ne želimo imenima, važno je da prihvate, jer je ovo neophodna mera. Ne želimo da upiremo prstom u bilo koga, želimo da ih sačekamo”.

Za razliku od fudbalera i košarkaša ostali zaposleni, pa i sportisti u drugim sportskim sekcijama kakvi su rukomet ili hokej gde su plate značajno manje, mahom će biti proglašeni za privremeni višak, jer će tako i dobijati više novca. Na sve to, fudbaleri su pristali da se odreknu i dodatna dva odsto kojima će pomoći privremeno otpuštenima što će reći da će Mesi i družina dok se sezona ne nastavi primate svega 28 odsto uobičajene plate.

A koliko će Blaugrana sve skupa uštedeti?
Ugrubo, oko 14.000.000 evra neto samo u platama prvog tima u fudbalu, na svima ostalima još 2.000.000. Sve skupa to je oko 16.000.000 evra mesečno, odnosno 5,75 odsto od našeg godišnjeg budžeta za plate. Ako ovo potraje dva meseca to je 11,5 odsto”.

Naravno, onog trenutka kad kriza prođe igrači će početi da dobijaju normalnu platu, ali koliki će finansijski udarac pretrpeti Barselona?
Kao i svi drugi klubovi, ali i dalje ćemo biti oni koji najviše zarađuju i koji zato mogu da igrače najbolje plaćaju. Istina je da najveći klubovi najviše i gube, jer ne zavise samo od ulaznica i TV prava već i od prodavnica, muzeja, ali sve to će nam i pomoći da se, kad sve ovo prođe, oporavimo brže od ostalih”, završio je Bartomeu.

(Foto: ©AFP)

Najnovije vesti


×