{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Barsa će tražiti titulu ako se ne nastavi Primera

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 14
Katalonci imaju argumente
Barsa će tražiti titulu ako se ne nastavi Primera

Nikada u istoriji španskog fudbala liga kada je počela da se igra, nije prekinuta pre kraja. I zato su u Pirinejskom poluostrvu ubeđeni da se presedan neće dogoditi ove godine, iako je lopta stala zbog virusa korona.

Međutim, kao što su se u gotovo svim jačim ligama našli neki koji bi da ušićare na nesreći, tako i u Španiji ima onih koji prave računice za slučaj da se šampionat ne nastavi. Plan je skovala i Barselona, a on se svodi na jedan zahtev: da joj se dodeli titula, piše Sport!

Barselona je lider Primere posle 27 odigranih kola i ostalo je još 11 do kraja. Katalonci imaju samo dva boda više od Real Madrida i to su do te prednosti došli u poslednjem kolu, u kojem je Kraljevski klub izgubio utakmicu od Betisa. Ipak, na Nou Kampu kažu da imaju argumente koji im idu u prilog i koji moraju da se uvaže, ako lopta ostane da miruje do leta.

Prvo, odigrano je više od 70 odsto utakmica u Primeri, što znači da bi odluka o dodeli titule imala legitimitet. Drugo, Barselona je bila vodeća na tabeli do prekida prvenstvo i treće, bila je jesenji šampion, najbolji tim posle 19 odigranih kola.

Kao što rekosmo, otkako se igra prva liga Španije, od 1929. godine, nikada se nije desilo da bude prekinuta, a da je odigrano više od pola utakmica. Ipak, u pravilniku takmičenja stoji član 188 koji kaže da „u slučaju da prvenstvo mora da se prekine, u celini ili delom, zbog više sile ili vanrednih  okolnosti“, Fudbalski savez Španije i Zajednica prvoligaša će doneti odluku kako će se šampionat završiti, da li će neko biti proglašen šampionom itd.

U slučaju da dve strane ne mogu da se dogovore, konačnu odluku bi doneo predsednik Fudbalskog saveza Španije ili neko telo koje bi on imenovao za tu priliku.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×