{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Liverpul je naučio lekciju...
Alison u zemlji čuda

Bucko ide na gol, to se zna. Ili onaj što najmanje zna lopte. Najmlađi, ili najniži... To je bilo prvo pravilo fudbala ispred zgrade ili na školskom igralištu. Ali, ono što dolazi kasnije, posebno ako se uđe u profesionalne vode, pokazuje da je golman ne vrlo važan, već je stvarno pola tima. Liverpul je naučio tu lekciju. Prošle sezone je u finalu Lige šampiona imao "šampiona" Lorisa Karijusa, a ove sezone Alisona Bekera, Lionela Mesija među stativama.

Ishod - dijametralno suprotan. Razlika očigledna.

Ponovo je sačuvao mrežu, njihao ju je samo blagi povetarac prolećne večeri na obodu Madrida. Letele su lopte ka njemu, on se bacao, pravio parade i uz onu vrlu gospođicu bio jedan od najatraktivnijih aktera finala. Odbranio je osam udaraca, po mnogima bio igrač utakmice, zagrlio je pehar Lige šampiona, pa onda nekoliko minuta kasnije pozvao suprugu koja nije mogla da prisustvuje meču jer treba uskoro da mu donese još jedno dete na svet. To se zove uspešno veče. Veče za pamćenje.

Ali, to je samo epilog.

Sve je počelo 26. maja 2018. godine kada je Milorad Mažić u Kijevu odsvirao kraj. Real je slavio, ponovo, a Liverpul gledao pognutih glava, ispod obrva, u Karijusa. Tog momenta je bilo jasno - bez kvalitetnog golmana se ne može. I zato su Redsi odmah rešili da je to prva stavka koju moraju sa saniraju.

Nisu štedeli para. Platili su Alisona 72.500.000 evra već 19. jula. Nepuna dva meseca posle ubedljivog poraza u Kijevu. Povikaše mnogi da je to previše za golmana i da je Liverpul pod utiskom izgubljenog finala preterao u iznosu koji je otišao na Romin račun. Bio je to u tom momentu svetski rekord kada je cena golmana u pitanju.

Sada verovatno ti isti što su kritikovali kažu - beše Jirgen Klop u pravu. Kada je počela da duva promaja u samoj završnici, kada je Totenhem krenuo na sve ili ništa, mnogo je značio Liverpulu Alison na golu. Odbrana onog slobodnjaka Kristijanu Eriksenu je bila parada za TV špice. A u pozadini se navijači Sparsa drže za glavu u neverici i pitaju se “Kako je ovo skinuo?!” uz poneku psovku.

Alison je u Madridu postao golman sa najviše odbrana bez primljenog gola u finalu još od sezone 2003/2004, dok je postao prvi golman koji nije primio gol u finalu još od Žulija Cezara 2010. godine. Ove sezone je u Ligi šampiona imao 21 meč bez primljenog gola u Premijer ligi i šest mečeva bez primljenog gola u Ligi šampiona, uključujući finale.

Golmani su postali usud Liverpula u poslednjih 30 godina. Obezbedili su tri poslednje titule Redsa, igrali neverovatno bitnu ulogu, a odneli su jednu, onu prošle sezone.

Setili su se verovatno mnogi navijači Liverpula 2005. godine i čuvenog Istanbula. Šta je tada radio Jirži Dudek u penal-seriji, kako je zbunjivao izvođače Milana i tako režirao onu nezaboravu noć sa sve odbranom večeri kada se našao oči u oči sa ubicom Ševčenkom.

Međutim, nisu samo Karijus, Alison i Dudek igrali ključnu ulogu.

Igralo se finale 1984. godine, Liverpul i Roma su se sastali, odlučivalo se sve u penal-seriji. Na liniji Redsa se našao Brus Gobelar, brka koji je svojim "špageti" pokretima nogu “ubijao” u pojam protivničke igrače i doneo trijumf Liverpulu. Dudek je slično radio u Istanbulu kretnjom po gol-liniji. Karijus je greškama "ubio" svoje, a Alison je stamenošću i sigurnošću obezbedio Liverpulu šestu titulu prvaka Evrope.

Imao je još velikih odbrana ove sezone kao kada je reagovao protiv Napolija spasao kožu Redsima u grupnoj fazi. U samom finalu nije imao previše posla, samo dve odbrane, ali kada je Totenhem raspalio paljbu u poslednjih desetak, petnaest minuta, Alison je bio spreman.
Imamo golmana koji čini da sve ovo izgleda lako“, rekao je Klop i time posebno istakao ulogu Brazilca u pohodu na “ušatog”.
"Ako ste me gledali kako branim za Romu, (Liverpul) ili reprezentaciju, mogli ste da vidite da sam smiren. Ali nisam uvek bio takav. Zapravo, da ste poslali skauta da napravi izveštaj o meni kada sam bio dete, cenim da bi to izgledalo ovako nešto: Alison Beker - golman, sedam godina. Nizak. Ljut. Često plače", napisao je jednom prilikom 26-godišnji Alison, samo je sada visok, raspoložen i nasmejan, šampion Evrope sa Liverpulom.

Često se ljudi kada stignu do najvećih uspeha sete svojih početaka. Alison ih je napravio na ulici, a pošto je bio najniži i najmlađi morao je na gol. Tu nije bilo rasprave. Nije mu smetalo, naprotiv, uživao je u tome.
"Počeo sam da shvatam fudbal ozbiljno. Počeo sam da branim svaki put kada bismo igrali na ulici. Igrao sam jedan na jedan sa bratom sa malom plastičnom loptom. Otvorili bismo vrata dnevne sobe i koristili ih kao gol. Čoveče, bio je to pokolj. I bilo je baš zabavno. Možda najbolje vreme mog života”, prisetio se Alison nedavno svojih početaka. I često mu to pada na pamet.

Nedugo po završetku finala u Madridu, u svom prvom intervjuu po osvajanju titule Lige šampiona, Beker se prisetio detinjstva i svega što je prošao u životu.
"I dalje pokušavam da shvatim. Imam mnogo toga na pameti. Razmišljam o tome odakle sam došao, o malom gradu na jugu Brazila. Došao sam dovde zahvaljujući porodici i svom radu. Hvala Bogu što mi je dao snagu".

Pomogao je Liverpulu sinoć da prođe kroz zečju rupu nastalu prošlog maja i pronađe zemlju čuda.

FOTO: Reuters

Najnovije vesti


×