{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Moto GP: Markezova i Hondina strahovlada u zemlji Lužičkih Srba

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
Nemački Kemnic, to jest Kamjenica na istoku Nemačke ovog vikenda na čuvenom Zaksenringu ugošćuje devetu trku u kalendaru pred veliki letnji odmor
Moto GP: Markezova i Hondina strahovlada u zemlji Lužičkih Srba
Mark Markez

Ovog vikenda na redu je deveta velika nagrada u kalendaru Moto GP-a koji ih u 2019. broji 19. Kraj prve polovine takmičarske godine je blizu, te je ova trka poslednja pred mali četvoronedeljni letnji odmor koji se završava u Brnu početkom avgusta.

Pista izgrađena 1998. u Kemnicu, tačnije u Kamjenici kako se originalno kaže na lokalnom, lužičkosrpskom jeziku, dugačka je 3,7 km, sa 10 levih i tri desne krivine i najvećom pravcem od 700 m. Vozi se 30 krugova na trci, a takmičari pređu nešto preko 110 km za to vreme.

Može se reći da je Velika nagrada Nemačke dom Marka Markeza. Špancu i njegovoj Hondi ova pista definitivno najvše odgovara, što dokazuje iz godine u godinu. Naime, od 2010. kada je slavio u klasi do 125 kubika niti jednom nije bio niže od prvog mesta na pobedničkom postolju. To mu je pošlo za rukom u Moto 2 2011. i 2012, a potom u Moto GP 2013-2018! Apsolutna dominacija! Kada se zna da je 2012. slavio Dani Pedrosa takođe na Hondi, jasno je koji proizvođač ovde neprikosnoven.

Prvi današnji treninzi ponovo pokazuju koliko je dobar i brz Fabio Kvartararo koji pak nije na prošloj trci, Velikoj nagradi Holandije u mitskom Asenu uspeo da se odbrani od Markeza. Aktuelni vladar Moto GP-a je po svemu sudeći i ove sezone prejak, što smatra i njegov najbliži pratilac u generalnom plasmanu, adut Dukatija, Italijan Andrea Diviciozo:
"Velika je razlika, ali ne radi se samo o tome poštyo sam dobro osetio koliko je teško sustići. Sada je najvažnije da mu ne dopustimo da se u potpunosti odlepi od ostatka karavana. Da bismo u tome uspeli moramo biti brži od njega, a to sada nije slučaj"

Fabio Kvartararo (Jamaha)

U suštini, Markez je apsolutni favorit, mada treba sačekati rezultate kvalifikacija koja se vozi u subotu. Dovi se očigledno unapred predao, tako da ga nećemo svsrtati u potencijalna iznenađenja, ali treba obratiti pažnju na Kvartara, kao i sve vozače koji jašu Hondu. Nema ih mnogo u vrhu, sem Markeza, ali bi ove nedelje u Saksoniji mogli da izbiju u prvi plan, a među njima su Kal Karčlou i Takaki Nakagami, dok iskusni višestruki šampion, Horhe Lorenco neće moći da se takmiči zbog povrede kičme koju je zadobio u Holandiji nakon nezgodnog pada sa motora.

Pre dve sedmica pao je, srećom bez posledica i gotovo amaterski Vale Rosi, koji će ovog vikenda tražiti priliku za iskupljenje, te se može očekivati da bude dodatno agresivan i brz. A možda i napravi čudo.

Generalni plasman: 1. Mark Markez (Španija, Honda) 160 poena, 2. Andrea Doviciozo (Italija, Dukati) 116, 3. Danilo Petruči (Italija, Dukati) 108, 4. Aleks Rins (Španija, Suzuki) 101, 5. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 72... 

***kvote su podložne promenama

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×